Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Torcik śmietankowo- orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Taki torcik uwielbia moja rodzinka

Torcik śmietankowo- orzechowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Torcik śmietankowo- orzechowy

 

  • Biszkopt
  • 9 jaj
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki
  • 1 szkl mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 4 łyżki wody zimnej
  • tłuszcz do formy
  • Krem
  • śmietana 36% - 700 ml
  • cukier puder- 3 łyżki
  • śmietan fix- 3 opak
  • orzechy włoskie mielone- 3 łyżki
  • Poncz
  • 1,5 szkl przegotowanej wody
  • sok z cytryny do smaku
  • cukier - 1 łyżeczka
  • spirytus -2 łyżki
  • Dodatkowo
  • barwnik zielony do dekoracji
  • róża czerwona gotowa
  • migdały tarte - 4 łyżki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Torcik śmietankowo- orzechowy
BISZKOPT Białka ubić z cukrem na pianę, następnie dodać żółtka wymieszane z octem i wodą, dokładnie zmiksować. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany , ostrożnie wymieszać. Spód tortownicy, o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, wylać ciasto do tortownicy, włożyć do piekarnika, piec około. 35 stop.w 180 stop. Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na 3 krążki.

PONCZ Składniki ponczu połączyć i wymieszać. Ponczem nasączyć każdy krążek ciasta.

KREM Większą połowę śmietany zmiksować z 2 śmietan fix i dwoma łyżkami cukru na sztywno. Do ubitej śmietany dodać orzechy mielone, wymieszać. Tak postąpić z resztą śmietany, tylko bez dodatku orzechów. PRZEŁOŻENIE TORTU biszkopt krem śmietanowo-orzechowy biszkopt reszta kremu ostatni krążek biszkoptu. Wierzch tortu i boki, posmarować kremem śmietanowym, udekorować śmietaną za pomocą szprycy do tortu , obsypać boki i wierzch tartymi migdałami. Włożyć do lodówki do następnego dnia.
Torcik śmietankowo- orzechowy
Składniki na biszkopt zostały przygotowane
Torcik śmietankowo- orzechowy
Z podanych składników przygotowano ciasto biszkoptowe
Torcik śmietankowo- orzechowy
Ciasto biszkoptowe zostało przelane do wysmarowanej tłuszczem tortownicy

Tagi:

biszkopt tarta