ewawul

ewawul

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Tort orzechowy z masą kawową

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny tort dla każdego !!

Tort orzechowy z masą kawową

Składniki:

Tort orzechowy z masą kawową

 

 

Sposób przygotowania:

Tort orzechowy z masą kawową
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać sok z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać żółtka, zmielone orzechy, tartą bułkę i połączyć deli­katnie z ubitą pianą. Prze­łożyć do tortownicy posmarowanej masłem i wysypanej bułką. Piec 50 minut w temperaturze 180°C. Przygotować masę kawową: masło utrzeć z cu­krem, dodać kawę, 50 ml likieru kawowego, wymie­szać. Tort po ostygnięciu przekroić na 2 blaty, skro­pić pozostałym likierem ka­wowym i przełożyć połową masy kawowej. Drugą po­łową masy posmarować boki i wierzch tortu, wy­równać powierzchnię, a resztę masy nałożyć do rę­kawa cukierniczego i wyci­snąć dekoracje na wierzchu tortu.' Przybrać połówkami orzechów włoskich i schło­dzić tort w lodówce.