Sposób przygotowania:
Tort orzechowy z masą kawową
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać sok z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać żółtka, zmielone orzechy, tartą bułkę i połączyć delikatnie z ubitą pianą. Przełożyć do tortownicy posmarowanej masłem i wysypanej bułką. Piec 50 minut w temperaturze 180°C. Przygotować masę kawową: masło utrzeć z cukrem, dodać kawę, 50 ml likieru kawowego, wymieszać. Tort po ostygnięciu przekroić na 2 blaty, skropić pozostałym likierem kawowym i przełożyć połową masy kawowej. Drugą połową masy posmarować boki i wierzch tortu, wyrównać powierzchnię, a resztę masy nałożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć dekoracje na wierzchu tortu.' Przybrać połówkami orzechów włoskich i schłodzić tort w lodówce.
misia14
ewawul
jeżeli chodzi o te 250 g masła to jest do wysmarowania formy a napisałam tak ogólnie 250g
misia14
250 g to jest jedna cała kostka i jeszcze ćwiartka masła...nie widzę sensu smarowania taką ilością masła blaszki tzn. tortownicy!!!
poza tym przepis na ciasto powinien być precyzyjny i nie można pisać ogólnie!!!
ewawul
skoro ci tak bardzo przeszkadza to poprawiłam swój błąd
teraz pasuje ?
misia14
a teraz jest w porządku...i można było od razu to zrobić