kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Tort orzechowy z rumowym lukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lukrowane delicje.Najlepszy dodatek do filiżanki popołudniowej herbaty.

Tort orzechowy z rumowym lukrem

Składniki:

Tort orzechowy z rumowym lukrem

 

  • Ciasto:
  • 8 jaj
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g mielonych i 100 g posiekanych orzechów (włoskich,laskowych,migdałów lub mieszanych)
  • 50 g mąki (ok. 5 łyżek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Lukier i dekoracja:
  • 250 g cukru pudru
  • 20 ml rumu
  • kilka orzechów lub pokruszone okrawki z ciasta

 

Sposób przygotowania:

Tort orzechowy z rumowym lukrem
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Tortownicę (śr. 26cm) posmarować masłem i wysypać bułką tartą. 6 jaj rozdzielić.6 żółtek wlać do miski,wbić 2 całe jaja,dodać cukier i cukier waniliowy,miksować ok. 15 min. aż cukier całkiem się rozpuści i powstanie gęsta,puszysta masa. Masę posypać zmielonymi oraz posiekanymi orzechami.mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,przesiać na masę,całość krótko wymieszać. Białka ubić na sztywno.1/3 porcji wyłożyć na ciasto,dodać resztę piany,ponownie wymieszać.Ciasto wlać do tortownicy.Piec ok. 45 min. Biszkopt wystudzić w tortownicy,delikatnie odkroić nożem od brzegów formy,zdjąć obręcz,delikatnie odkroić od spodu formy,ułożyć na paterze. Cukier puder przesiać do miski,dodać rum ewentualnie 1 łyżkę wody,składniki utrzeć na ciągnący się lukier.Jeśli będzie za gęsty dodać odrobinę wody.Tort posmarować lukrem i poczekać aż lukier wyschnie a następnie udekorować