Sposób przygotowania:
Tort orzechowy z rumowym lukrem
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Tortownicę (śr. 26cm) posmarować masłem i wysypać bułką tartą. 6 jaj rozdzielić.6 żółtek wlać do miski,wbić 2 całe jaja,dodać cukier i cukier waniliowy,miksować ok. 15 min. aż cukier całkiem się rozpuści i powstanie gęsta,puszysta masa. Masę posypać zmielonymi oraz posiekanymi orzechami.mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,przesiać na masę,całość krótko wymieszać. Białka ubić na sztywno.1/3 porcji wyłożyć na ciasto,dodać resztę piany,ponownie wymieszać.Ciasto wlać do tortownicy.Piec ok. 45 min. Biszkopt wystudzić w tortownicy,delikatnie odkroić nożem od brzegów formy,zdjąć obręcz,delikatnie odkroić od spodu formy,ułożyć na paterze. Cukier puder przesiać do miski,dodać rum ewentualnie 1 łyżkę wody,składniki utrzeć na ciągnący się lukier.Jeśli będzie za gęsty dodać odrobinę wody.Tort posmarować lukrem i poczekać aż lukier wyschnie a następnie udekorować