Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Tort owocowy z bitą śmietaną

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Tort przygotowany wczoraj na urodziny mojej Córeczki

Tort owocowy z bitą śmietaną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tort owocowy z bitą śmietaną

 

  • 1 średni biszkopt o średnicy 24-26 cm
  • 900 ml śmietany 30 %
  • 24 g cukru waniliowego
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 15-20 truskawek
  • 5 plastrów ananasa
  • 200 ml domowego dżemu wiśniowego
  • 2 czubate łyżki kawy mielonej
  • stokrotki waflowe do dekoracji
  • gwiazdki cukrowe
  • kuleczki cukrowe
  • kolorowy cukier
  • draże czekoladowe
  • spray do deserów
  • pisaki spożywcze

Sposób przygotowania:

Tort owocowy z bitą śmietaną
Biszkopt przygotowujemy zgodnie z przepisem zamieszczonym tutaj: https://gotujmy.pl/biszkopt-z-octem-,przepisy,153515.html studzimy, kroimy na 3 blaty. Kawę zalewamy wrzątkiem, studzimy, przecedzamy przez sitko. Kawą namaczamy 1 blat biszkoptu, który smarujemy dodatkowo dżemem wiśniowym. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Kilka łyżek rozsmarowujemy na blacie z dżemem wiśniowym. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, który również nasączamy kawą. Truskawki płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w plasterki. Układamy na biszkopcie wraz z drobno pokrojonym ananasem. Przykrywamy 3-4 łyżkami bitej śmietany. Nakładamy ostatni blat ciasta. Pozostałą śmietanę rozsmarowujemy równomiernie na wierzchu i po bokach tortu. Boki tortu przybieramy uprażonymi na patelni i ostudzonymi płatkami migdałów. Dekorujemy gwiazdkami, kuleczkami cukrowymi, stokrotkami itd. Efekt końcowy odbiega od moich oczekiwań i choć goście byli zachwyceni, dziś bym go udekorowała zupełnie inaczej. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko zbyt wysoką temperaturę, jaka panowała w kuchni oraz niezbyt trzeźwe towarzystwo, które mi "pomagało" i spray, który zamiast być różowy, okazał się czerwony...
Tort owocowy z bitą śmietaną
Biszkopt przygotowujemy zgodnie z przepisem zamieszczonym tutaj: https://gotujmy.pl/biszkopt-z-octem-,przepisy,153515.html studzimy, kroimy na 3 blaty.
Tort owocowy z bitą śmietaną
Kawą namaczamy 1 blat biszkoptu, który smarujemy dodatkowo dżemem wiśniowym. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Kilka łyżek rozsmarowujemy na blacie z dżemem wiśniowym.
Tort owocowy z bitą śmietaną
Truskawki płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w plasterki. Układamy na biszkopcie wraz z drobno pokrojonym ananasem.