Sposób przygotowania:
Tort owocowy z bitą śmietaną
Biszkopt przygotowujemy zgodnie z przepisem zamieszczonym tutaj: https://gotujmy.pl/biszkopt-z-octem-,przepisy,153515.html studzimy, kroimy na 3 blaty. Kawę zalewamy wrzątkiem, studzimy, przecedzamy przez sitko. Kawą namaczamy 1 blat biszkoptu, który smarujemy dodatkowo dżemem wiśniowym. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Kilka łyżek rozsmarowujemy na blacie z dżemem wiśniowym. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, który również nasączamy kawą. Truskawki płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w plasterki. Układamy na biszkopcie wraz z drobno pokrojonym ananasem. Przykrywamy 3-4 łyżkami bitej śmietany. Nakładamy ostatni blat ciasta. Pozostałą śmietanę rozsmarowujemy równomiernie na wierzchu i po bokach tortu. Boki tortu przybieramy uprażonymi na patelni i ostudzonymi płatkami migdałów. Dekorujemy gwiazdkami, kuleczkami cukrowymi, stokrotkami itd. Efekt końcowy odbiega od moich oczekiwań i choć goście byli zachwyceni, dziś bym go udekorowała zupełnie inaczej. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko zbyt wysoką temperaturę, jaka panowała w kuchni oraz niezbyt trzeźwe towarzystwo, które mi "pomagało" i spray, który zamiast być różowy, okazał się czerwony...
Koper
Bernadetta
Dziękuję :) Przekażę Małej życzonka :)
edytaha
BozenaMatuszczyk