Sposób przygotowania:
Tort Pavlova z pieczonymi truskawkamiETAP 1:
Na papierze do pieczenia narysować 2 okręgi o średnicy ok 20 cm i 16 cm, zachowując ok 5 cm odstępu od siebie, gdyż w trakcie pieczenia bezy urosną. Odrysowałam je od talerzy.
Sposób przygotowywania bezy jest taki sam jak w tym przepisie https://gotujmy.pl/bezy-z-kremem-straciatella-i-truskawkami,przepisy-truskawki-przepis,252863.html
ETAP 2:
Masą bezową wypełnić narysowane na papierze okręgi, wygładzając brzegi łyżką lub nożem. W trakcie przygotowywania bezy, piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C. Po wstawieniu blachy, zmniejszyć temperaturę do 130 i piec przez 1,5 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Najlepiej zostawiając bezy na całą noc. Ostrożnie ściągnąć z papieru do pieczenia.
ETAP 3:
Truskawki przekroić na pół, małe mogą pozostać całe. Wsypać cukier, pieprz, wlać ocet balsamiczny i rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania.
Truskawki rozłożyć, tak aby każda cząstka leżała obok drugiej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C i piec przez 15 min. Kiedy trochę przestygną, ostrożnie przecedzić przez sito, zachowując sok.
Zostawić truskawki na sitku, aż całkiem wystygną. Sok przelać do garnuszka i rozprowadzić w nim mąkę ziemniaczaną. Po zagotowaniu powinien lekko zgęstnieć. Wystudzić.
ETAP 4:
Odsączone i wystudzone truskawki zmiksować blenderem. Schłodzone mascarpone ubić, a następnie połączyć z musem truskawkowym. Nie należy ucierać zbyt długo. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy.
ETAP 5:
Na paterze położyć dużą bezę, wycisnąć część kremu z rękawa cukierniczego, polać sosem truskawkowym i nałożyć mniejszą bezę. Na górze wycisnąć resztę kremu i dodatkowo można ułożyć parę świeżych truskawek. Polać sosem truskawkowym. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)
Tort Pavlova najlepiej składać chwilę lub tuż przed podaniem, wtedy bezy będą chrupiące z wierzchu. Im dłużej stoi, tym bardziej mięknie, ale jest równie smaczna :)
Bezy można przygotować dużo wcześniej i zamknąć je w szczelnym pojemniku, wtedy nie zmiękną i pozostaną nadal chrupiące.
Beatris
Jagodowa
Magdalena88
Mniam1
Alex_M