Sposób przygotowania:
Tort z masą serowa i truskawkamiETAP 1:
Całe jajka wybić do miski, dodać do nich szczyptę soli i ubić, następnie ubijając dosypywać cukier, ubijać do białości jajek. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym, przesianą mąkę dodać delikatnie do masy jajecznej i całość ostrożnie wymieszać na koniec dodać ocet.
Tortownicę 22 cm średnicy na dnie wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto.
Piec w temp. 170 st z funkcją termoobiegu około 30 minut do suchego patyczka.
ETAP 2:
Masa serowa:
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody i podgrzewając rozpuścić oraz przestudzić. Twarożek utrzeć z cukrem pudrem na koniec dodać płynną żelatynę i wymieszać, śmietanę ubić na sztywno i ostrożnie połączyć z masą serową.
ETAP 3:
Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na trzy krążki. Do 1/2 szklanki wody dodać 2 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę soku z cytryny, następnie nasączyć typ krążki ciasta.
Dolny krążek ciasta ułożyć na talerzu i założyć na nim obręcz tortownicy, następnie wyłożyć połowę masy serowej i połowę pokrojonych w plasterki truskawek, przykryć drugim krążkiem i lekko docisnąć.
Resztę masy serowej i truskawek wyłożyć na drugim krążku ciasta i przykryć ostatnim.
ETAP 4:
Ciasto po przełożeniu włożyć na 2-3 godziny do lodówki, a w tym czasie ubić śmietanę 36% z cukrem.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy i posmarować sporą ilością śmietany wierzch i boki ciasta, dowolnie ozdobić i ponownie schłodzić.