Kraina Sosny

Kraina Sosny

Kucharz
[Przepisów: 6]

tort piernikowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyśmienity tort przygotowany na biszkopcie piernikowym przełożonym domowymi powidłami śliwkowymi oraz delikatnym kremem.

tort piernikowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

tort piernikowy

biszkopt piernikowy

do przełożenia:

  • 300 g (domowych) powideł śliwkowych

poncz:

  • 1 torebka czarnej herbaty
  • 1 łyżeczka kawy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 50 ml rumu

krem piernikowy:

  • 150 ml kremówki 36%
  • 200 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru

polewa:

dodatkowo:

  • 8 miękkich pierniczków w czekoladzie

Sposób przygotowania:

tort piernikowy

biszkopt piernikowy

Dno oraz boki tortownicy o średnicy 20 cm posmarować masłem. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać do miski. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie gęsta i lśniąca dodawać kolejno po jednym żółtku oraz miód; mieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Zmniejszyć obroty robota i dodawać stopniowo suche składniki. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180°C przez 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu ciasto w formie upuścić na podłogę aby wyrównała się jego powierzchnia. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Biszkopt przekroić na 4 równe blaty.

poncz

Zaparzyć mocną herbatę, dodać kawę oraz cukier i dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Dodać rum i połączyć. Gotowym ponczem nasączać blaty biszkoptu, a następnie przełożyć powidłami śliwkowymi.

krem piernikowy

Kremówkę oraz przyprawy umieścić w misie miksera i ubić na sztywno. Pod koniec dodać mascarpone oraz cukier puder i dokładnie połączyć. Otrzymanym kremem pokryć wierzch oraz boki tortu.

polewa

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Cukier puder i kakao przesiać do rondelka. Dodać masło oraz napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników cały czas mieszając (nie gotować!). Otrzymaną glazurą polać ciasto. Pierniczkami udekorować wierzch tortu. Całość schłodzić w lodówce przez min. 3 godziny. Podawać.

tort piernikowy
tort piernikowy