kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 261]

SUPERPRZEPIS

Tort piernikowy z dynią i kremem Speculoos

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Odświętny tort piernikowy z przepysznym kremem Speculoos to przebój tegorocznych świąt, robi się go łatwo i smakuje wyśmienicie.

Tort piernikowy z dynią i kremem Speculoos

Składniki:

Tort piernikowy z dynią i kremem Speculoos

 

  • ciasto:

 

  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
  • 300 g dżemu z dyni
  • 150 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej

 

  • krem:

 

  • 350 g kremu Speculoos (do smarowania kanapek)
  • 370 g serka mascarpone

 

  • ponadto:

 

  • 3 łyżki powidła śliwkowego

Sposób przygotowania:

Tort piernikowy z dynią i kremem Speculoos

Pieczenie ciasta

Tort piernikowy z dynią i kremem Speculoos
Wystudzone ciasto przekrój na 3 równe blaty

Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do temperatury 180 stopni. Postaw masło na ogniu w rondlu z grubym dnem, żeby się roztopiło. Gdy prawie się stopi, dodaj czekoladę. Odczekaj chwilę i zamieszaj aż czekolada się stopi i połączy z masłem.

Dodaj powidło śliwkowe, cukier, sól, przyprawę korzenną i jajka. Wymieszaj drewnianą łyżką, a gdy składniki się połączą rozprowadź mąkę.

Gotowe ciasto przelej do przygotowanej uprzednio tortownicy o średnicy 20 cm. Piecz przez 25 minut do tzw suchego patyczka. Gotowe ciasto ostudź i przekrój na 3 blaty.

Przygotowanie kremu

Tort piernikowy z dynią i kremem Speculoos
Krem speculoos zmiksuj dokładnie z serkiem

Krem speculoos lekko podgrzej w kąpieli wodnej i zmiksuj go dokładnie z serkiem mascarpone.

Złożenie ciasta

Tort piernikowy z dynią i kremem Speculoos
Każdy blat przełóż kremem i powidłem śliwkowym

Przygotuj paterę na ciasto. Ułóż na niej pierwszy blat ciasta, posmaruj go powidłem śliwkowym,a następnie nałóż 1/3 kremu, przykryj drugim blatem ciasta.

Drugi blat ciasta przykryj 1/3 kremu i przykryj wierzchnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki tortu pokryj kremem. Przed podaniem schłódź tort co najmniej 2-3 godziny.