Sposób przygotowania:
Tort piernikowy z dynią i kremem SpeculoosPieczenie ciasta
Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do temperatury 180 stopni. Postaw masło na ogniu w rondlu z grubym dnem, żeby się roztopiło. Gdy prawie się stopi, dodaj czekoladę. Odczekaj chwilę i zamieszaj aż czekolada się stopi i połączy z masłem.
Dodaj powidło śliwkowe, cukier, sól, przyprawę korzenną i jajka. Wymieszaj drewnianą łyżką, a gdy składniki się połączą rozprowadź mąkę.
Gotowe ciasto przelej do przygotowanej uprzednio tortownicy o średnicy 20 cm. Piecz przez 25 minut do tzw suchego patyczka. Gotowe ciasto ostudź i przekrój na 3 blaty.
Przygotowanie kremu
Krem speculoos lekko podgrzej w kąpieli wodnej i zmiksuj go dokładnie z serkiem mascarpone.
Złożenie ciasta
Przygotuj paterę na ciasto. Ułóż na niej pierwszy blat ciasta, posmaruj go powidłem śliwkowym,a następnie nałóż 1/3 kremu, przykryj drugim blatem ciasta.
Drugi blat ciasta przykryj 1/3 kremu i przykryj wierzchnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki tortu pokryj kremem. Przed podaniem schłódź tort co najmniej 2-3 godziny.