Sposób przygotowania:
Tort piernikowy
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, miód ,śmietanę i mąkę wymieszaną razem z sodą, kakao i przyprawą do piernika . Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
Ciasto wylać do tortownicy(26 cm.) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec godzinę w temperaturze 170 stopni.
Mleko zagotować z cukrem waniliowym, wsypać kaszę maną i gotować aż masa zgęstnieje, ciągle mieszając. Masę pozostawić do całkowitego ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem .Miksując dodawać po łyżce masy grysikowej. Na końcu dodać sok wyciśnięty z cytryny.
Ciasto piernikowe przekroić na trzy blaty. Dolny blat posmarować połową powideł śliwkowych i posmarować 1/3 częścią kremu. Przykryć drugim blatem, posmarować resztą powideł i 1/3 częścią kremu.
Przykryć wierzchnim blatem i lekko docisnąć. Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i rozsmarować na wierzch tortu. Poczekać chwilę aż polewa zastygnie.
Boki tortu posmarować kremem i wyrównać ,obsypać płatkami czekolady. Pozostałym kremem udekorować tort za pomocą worka cukierniczego, robiąc małe rozety na bokach tortu i środku.
Udekorować czekoladowymi ozdobami i perełkami.
Ciasto wylać do tortownicy(26 cm.) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec godzinę w temperaturze 170 stopni.
Mleko zagotować z cukrem waniliowym, wsypać kaszę maną i gotować aż masa zgęstnieje, ciągle mieszając. Masę pozostawić do całkowitego ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem .Miksując dodawać po łyżce masy grysikowej. Na końcu dodać sok wyciśnięty z cytryny.
Ciasto piernikowe przekroić na trzy blaty. Dolny blat posmarować połową powideł śliwkowych i posmarować 1/3 częścią kremu. Przykryć drugim blatem, posmarować resztą powideł i 1/3 częścią kremu.
Przykryć wierzchnim blatem i lekko docisnąć. Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i rozsmarować na wierzch tortu. Poczekać chwilę aż polewa zastygnie.
Boki tortu posmarować kremem i wyrównać ,obsypać płatkami czekolady. Pozostałym kremem udekorować tort za pomocą worka cukierniczego, robiąc małe rozety na bokach tortu i środku.
Udekorować czekoladowymi ozdobami i perełkami.