SUPERPRZEPIS

Tort piernikowy

         
ocena: 4/5 głosów: 14
Tort piernikowy Więcej zdjęć (2)

Pyszny tort piernikowy przełożony powidłami śliwkowymi i masą grysikową, bardzo ładnie wygląda, polecam na uroczystości rodzinne lub święta.

Składniki:

Tort piernikowy

 

  • Ciasto piernikowe:

 

 

  • 1,5 szklanki cukru

 

 

 

 

 

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

  • 1 przyprawa do piernika

 

 

  • Krem:

 

 

 

  • 1 szklanka cukru

 

  • 1 cukier waniliowy

 

 

 

  • Polewa:

 

  • 1 tabliczka czekolady

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • słoik powideł śliwkowych

 

  • tłuszcz

 

 

  • Dekoracja tortu:

 

  • czekolada w płatkach

 

  • dekoracje czekoladowe

 

  • złote perełki

Sposób przygotowania:

Tort piernikowy
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, miód ,śmietanę i mąkę wymieszaną razem z sodą, kakao i przyprawą do piernika . Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.

Ciasto wylać do tortownicy(26 cm.) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec godzinę w temperaturze 170 stopni.

Mleko zagotować z cukrem waniliowym, wsypać kaszę maną i gotować aż masa zgęstnieje, ciągle mieszając. Masę pozostawić do całkowitego ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem .Miksując dodawać po łyżce masy grysikowej. Na końcu dodać sok wyciśnięty z cytryny.

Ciasto piernikowe przekroić na trzy blaty. Dolny blat posmarować połową powideł śliwkowych i posmarować 1/3 częścią kremu. Przykryć drugim blatem, posmarować resztą powideł i 1/3 częścią kremu.

Przykryć wierzchnim blatem i lekko docisnąć. Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i rozsmarować na wierzch tortu. Poczekać chwilę aż polewa zastygnie.

Boki tortu posmarować kremem i wyrównać ,obsypać płatkami czekolady. Pozostałym kremem udekorować tort za pomocą worka cukierniczego, robiąc małe rozety na bokach tortu i środku.

Udekorować czekoladowymi ozdobami i perełkami. 
Tort piernikowy
Szybko się go przyrządza, ładnie się prezentuje.