SUPERPRZEPIS

Tort piernikowy z nutką pomarańczy

  • joana30
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Tort piernikowy z nutką pomarańczy Więcej zdjęć (4)

Ten piernikowo-serowy torcik z wyczuwalną nutą pomarańczy będzie wspaniałym deserem podczas świątecznego obiadu. Nikt się mu nie oprze!

Składniki:

Tort piernikowy z nutką pomarańczy

 

 

  • Masa serowa:
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 szkl cukru
  • 1c.waniliowy
  • 1 kg serka z wiadereczka
  • pomarańcza
  • 4 jajka
  • 1 duży budyń waniliowy

 

  • Polewa:
  • tabl. gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • cukrowe dekoracje

Sposób przygotowania:

Tort piernikowy z nutką pomarańczy
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Gdy będzie szklista dodawać po jednym jajku. Wszystkie suche składniki przesiać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką. Biszkopt upiec w tortownicy (21cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na 3 blaty. Masa serowo-pomarańczowa: W większym rondlu rozpuścić masło i cukry. Dodać ser, rozbełtane jajka. Podgrzewać cały czas mieszając aż zacznie bulgotać. Dodać skórkę startą z pomarańczy i budyń rozdrobniony w mleku. Mieszać do czasu aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Blaty biszkopta nasączyć sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Najniższy blat ułożyć na duży talerz, nałożyć obręcz tortownicy, wylać 1/3 część masy. Czynność powtórzyć. Górną warstwą ma być masa serowa. Ostudzić. Polewa: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i wymieszać do jego rozpuszczenia. Polać tort i udekorować kolorowymi cukrowymi ozdobami.
Tort piernikowy z nutką pomarańczy
Białka ubić, dodać suche składniki i wymieszać szpatułką
Tort piernikowy z nutką pomarańczy
Biszkopt upiec w tortownicy o śr.21cm, przekroić na 3 blaty.
Tort piernikowy z nutką pomarańczy
Masło rozpuścić z cukrem, dodać ser i budyń. Gotować aż zgęstnieje.