alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Tort piernikowy z kremem i powidłami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Zawsze piernik piekłam w keksówce, ale dzisiaj zrobiłam tort piernikowy - jest pyszny! Przełożony kremem i powidłami śliwkowymi.

Tort piernikowy z kremem i powidłami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort piernikowy z kremem i powidłami

 

  • 0,5 szkl wody
  • 4 łyżki kakao
  • 1 przyprawa do pierników
  • 1i3/4 szkl cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 25 dkg margaryny lub masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego z nutą kardamonu
  • 2 szkl mąki krupczatki
  • 5 szt jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • Polewa czekoladowa
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek wody
  • 50 g margaryny lub masła
  • 1 czekolada gorzka
  • Dodatkowo:
  • powidła śliwkowe

Sposób przygotowania:

Tort piernikowy z kremem i powidłami
Wodę, kakao, miód,przyprawę do piernika, cukry, margarynę zagotować i ostudzić. Do przestudzonej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka i zmiksować na wolnych obrotach. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, dodać do masy i wymieszać łyżką. Ciasto wylać do silikonowej tortownicy o średnicy 25 cm.Piec około 1 h w 160 st. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Jeśli zwykła tortownica to wysmarować i wysypać bułką tartą.

Krem z kaszy manny: Z mleka odlać 1/3 szk i wymieszać w nim kasze mannę. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać rozmieszaną kaszę mannę i gotować około 3-4 minuty. Zdjąć z ognia przykryć folią spożywczą żeby nie powstał kożuch i wystudzić. Margarynę utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnej kaszy manny. Na koniec dodać sok z cytryny.

Polewa czekoladowa: W garnuszku wymieszać kakao z cukrem pudrem, dodać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum dodać margarynę i mieszać do rozpuszczenia. Dodać połamaną na małe kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, mieszać. Gdy polewa zacznie tężeć i będzie letnia polać ciasto. Ciasto przekroić 3 razy, uzyskując 4 placki.

Warstwy ciasta: placek, połowa kremu, placek, powidła śliwkowe, placek, druga połowa kremu, placek, cienko posmarować powidłami, polać polewą czekoladową i udekorować.
Tort piernikowy z kremem i powidłami
upieczone i zimne ciasto przekroić na 4 placki
Tort piernikowy z kremem i powidłami
utrzeć margarynę i dodawać porcjami zimny budyń
Tort piernikowy z kremem i powidłami
poskładać placki smarując kremem i powidłami
Tort piernikowy z kremem i powidłami
przygotować polewę mieszając przestudzić i polać gotowy tort