Sposób przygotowania:
Tort piernikowy z granatemBiszkopt:
Białka należy ubić na sztywną pianę, stopniowo wsypać cukier i dodać żółtka. Na końcu całość ostrożne połączyć z mąką przesianą z przyprawą do piernika oraz kakao.
Ciasto przelać do formy z dnem wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka"). Po upieczeniu tortownicę wyjąc z piekarnika, opuścić na koc z wysokości około 30-50 cm i ponownie wstawić do piecyka.
Ostudzony biszkopt przekroić na 3 części.
Krem:
Uprzednio schłodzoną kremówkę z pudrem ubić na sztywno i po trochu połączyć z serkiem mascarpone.
Całość podzielić na 3 części: 2 równe do przełożenia ciasta oraz do posmarowania boków i wierzchu.
Tort:
Pierwszy spód biszkoptowy nasączyć i posmarować 1/2 powideł oraz kremem, ułożyć kolejny spód i także go nasączyć, posmarować powidłami oraz wyłożyć krem i umieścić ostatnią część biszkoptu, którą także należy nasączyć.
Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem, a sam wierzch obsypać także ziarenkami granatu.
zbysiowa
Di bloguje
Poleca
Natalia. Forlove