Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Książka Kucharska: Ciasto i deser na Dzień Babci i Dziadka - 15 prostych przepisów

Tort piernikowy z granatem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 410
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aromatyczny biszkopt o smaku piernika doskonale łączy się ze słodko-kwaskowatymi powidłami i kremem na bazie bitej śmietany oraz serka mascarpone, a taką wizualną kropkę nad "i" stanowi granat.

Tort piernikowy z granatem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort piernikowy z granatem

Tortownica o średnicy 18 cm, bszkopt:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru (ciut mniej niż 1/2 szklanki; 1 szklanka =250 ml)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (80g)
  • 2 łyżki kakao (płaskie)
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (płaskie)

Krem:

  • 330 ml śmietanki 30-36%
  • 120 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru (płaskie)

Nasączenie:

  • około 80 ml wody wymieszanej z sokiem z cytryny/herbaty/kawy

Ponadto:

  • 200 g powideł śliwkowych
  • 1/2 świeżego granatu

Sposób przygotowania:

Tort piernikowy z granatem

Biszkopt:

Tort piernikowy z granatem
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.

Białka należy ubić na sztywną pianę, stopniowo wsypać cukier i dodać żółtka. Na końcu całość ostrożne połączyć z mąką przesianą z przyprawą do piernika oraz kakao.
Ciasto przelać do formy z dnem wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka"). Po upieczeniu tortownicę wyjąc z piekarnika, opuścić na koc z wysokości około 30-50 cm i ponownie wstawić do piecyka.
Ostudzony biszkopt przekroić na 3 części.

Krem:

Tort piernikowy z granatem
Kremówka przed ubiciem powinna być schłodzona.

Uprzednio schłodzoną kremówkę z pudrem ubić na sztywno i po trochu połączyć z serkiem mascarpone.
Całość podzielić na 3 części: 2 równe do przełożenia ciasta oraz do posmarowania boków i wierzchu.

Tort:

Tort piernikowy z granatem
Ziarenka granatu odsączyć z nadmiaru soku.

Pierwszy spód biszkoptowy nasączyć i posmarować 1/2 powideł oraz kremem, ułożyć kolejny spód i także go nasączyć, posmarować powidłami oraz wyłożyć krem i umieścić ostatnią część biszkoptu, którą także należy nasączyć.

Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem, a sam wierzch obsypać także ziarenkami granatu.