iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1223]

Tort piernikowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Świąteczny obiad, rodzina przy stole z kuchni pachnie kawa, a na stole pojawia się taki słodki wypiek. Ciasto pyszne i pachnące.

Tort piernikowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort piernikowy

ciasto:

krem:

polewa czekoladowa:

  • 20 dag czekolady gorzkiej
  • 10 dag czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietany 30%
  • dodatkowo:
  • 1 szklanka powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Tort piernikowy

ETAP 1:

Tort piernikowy
Osobno upiec trzy jednakowe placki ciasta.

Drożdże rozetrzeć z połowa cukru i odstawić na chwilkę, pozostały cukier razem z miodem utrzeć na puszysty krem z żółtkami jajek, następnie dolać olej, drożdże i przesianą mąkę wymieszaną z sodą, przyprawa do piernika oraz z szczypta soli.

Ciasto dokładnie wymieszać robotem ustawionym na małe obroty, kiedy ciasto będzie wymieszane dodać pianę ubitą z białek i bardzo delikatnie wszystko połączyć. Ciasto podzielić na trzy części i upiec w jednakowych wielkości formach u mnie tortownica 22 cm średnicy.

Piec w nagrzanym do 170 st około 25 minut po upieczeniu wystudzić.

Krem:
1 szklankę mleka zagotować z cukrem i wlać na gotujące się mleko drugą szklankę mleka dokładnie wymieszaną z obiema mąkami i żółtkami jajek, mieszając ugotować jak budyń i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na krem do spienionego masła dodawać małymi porcjami zimny budyń i ucierać do momentu uzyskania gładkiego krem.

Polewa:
Czekolady połamać do garnuszka, dolać śmietankę i podgrzewając i mieszając rozpuścić i odstawić do wystudzenia oraz lekkiego zgęstnienia.

ETAP 2:

Tort piernikowy
Ciasto przełożyć na talerzu na którym je odamy.

Na talerzu ułożyć jeden krążek ciasta i posmarować powidłami, przykryć drugim krążkiem z ciasta i rozsmarować na nim połowę kremu budyniowego, przykryć ostatnim krążkiem

ETAP 3:

Tort piernikowy
Całe ciasto posmarować kremem i polać polewą.

posmarować wierzch oraz boki pozostałym kremem. Ciasto odstawić do lodówki na minimum dwie godziny, schłodzone ciasto polać gęstniejącą polewą, pozwalając jej swobodnie ściec po bokach i na koniec delikatnie rozsmarować nożem w miejscach gdzie nie pokryła ściekająca polewa, zdjąć nadmiar polewy z talerza i odstawić do lodówki do zastygnięcia.

Gotowy tort przełożyć na paterę i dowolnie ozdobić.