Sposób przygotowania:
Tort piernikowyETAP 1:
Drożdże rozetrzeć z połowa cukru i odstawić na chwilkę, pozostały cukier razem z miodem utrzeć na puszysty krem z żółtkami jajek, następnie dolać olej, drożdże i przesianą mąkę wymieszaną z sodą, przyprawa do piernika oraz z szczypta soli.
Ciasto dokładnie wymieszać robotem ustawionym na małe obroty, kiedy ciasto będzie wymieszane dodać pianę ubitą z białek i bardzo delikatnie wszystko połączyć. Ciasto podzielić na trzy części i upiec w jednakowych wielkości formach u mnie tortownica 22 cm średnicy.
Piec w nagrzanym do 170 st około 25 minut po upieczeniu wystudzić.
Krem:
1 szklankę mleka zagotować z cukrem i wlać na gotujące się mleko drugą szklankę mleka dokładnie wymieszaną z obiema mąkami i żółtkami jajek, mieszając ugotować jak budyń i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na krem do spienionego masła dodawać małymi porcjami zimny budyń i ucierać do momentu uzyskania gładkiego krem.
Polewa:
Czekolady połamać do garnuszka, dolać śmietankę i podgrzewając i mieszając rozpuścić i odstawić do wystudzenia oraz lekkiego zgęstnienia.
ETAP 2:
Na talerzu ułożyć jeden krążek ciasta i posmarować powidłami, przykryć drugim krążkiem z ciasta i rozsmarować na nim połowę kremu budyniowego, przykryć ostatnim krążkiem
ETAP 3:
posmarować wierzch oraz boki pozostałym kremem. Ciasto odstawić do lodówki na minimum dwie godziny, schłodzone ciasto polać gęstniejącą polewą, pozwalając jej swobodnie ściec po bokach i na koniec delikatnie rozsmarować nożem w miejscach gdzie nie pokryła ściekająca polewa, zdjąć nadmiar polewy z talerza i odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Gotowy tort przełożyć na paterę i dowolnie ozdobić.
SylaUla
iziona