A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Tort-pierwszy ząbek

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

torcik z okazji pierwszego ząbka mego wnusia

Tort-pierwszy ząbek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort-pierwszy ząbek

 

  • Biszkopt
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • zapach waniliowy
  • Krem
  • 0,5 l śmietanki kremówki
  • bita śmietana w proszku o smaku malinowym
  • Dodatkowo
  • 1 puszka karmelu
  • 120 gram margaryny
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych
  • Masa marshmallows
  • została zaczerpnięta z kotlet.tv
  • 270 gram pianek jo jo
  • 3 łyżki wody
  • ok.600 gram cukier puder

Sposób przygotowania:

Tort-pierwszy ząbek
Biszkopt upiec z podanych składników,w temp.200* przez 45 minut.Ciasto podzielić na 3 krążki,nasączyć dowolnym płynem.Karmel i margarynę podgrzewamy,aż składniki się dobrze rozpuszczą.Zdejmujemy z gazu,szybko ucieramy na jednolitą masę i wykładamy na tort.Śmietanę ubijamy i dodajemy śnieżkę w proszku i wykładamy połowę na ostudzony karmel,przykrywamy plackiem biszkoptowym.Drugą połowę masy wykładamy na środkowy płat i wstawiamy do lodówki.Rozpuszczamy galaretkę i tężejącą wylewamy na śmietanową masę,a gdy zacznie się ścinać przykrywamy ostatnim plackiem tortu. Schładzamy dobrze i wycinamy pożądany kształt.Pianki rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 3 łyżkami wody,przekładamy do miski,stopniowo dodajemy cukier puder,aż masa zacznie gęstnieć,ale jeszcze będzie lepka.Rozwałkowujemy na naoliwionym blacie.Masę przekładamy na obsmarowany kremem,lub dżemem tort i lekko dociskamy.Zdobimy w/g własnego upodobania i schładzamy w lodówce. Smacznego.
Tort-pierwszy ząbek
Etap 1