blanko

blanko

Szef Kuchni
[Przepisów: 76]

Tort porzeczkowy 2

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tort któremu nikt się nie oprze.

Tort porzeczkowy 2

Składniki:

Tort porzeczkowy 2

 

  • Kruche ciasto:
  • 190 g mąki
  • 100 g masła
  • 65 g cukru pudru
  • żółtko
  • szczypta soli

 

  • Biszkopt:
  • 6 żółtek
  • 90 g cukru
  • szczypta soli
  • skórka starta z cytryny
  • 4 białka
  • 90 g mąki
  • tłuszcz do formy

 

  • Krem:
  • 500 g porzeczek
  • 210 g cukru
  • 6 białek
  • 20 g płatków migdałowych
  • słoik konfitury z porzeczek

Sposób przygotowania:

Tort porzeczkowy 2

Kruche ciasto można przygotować przygotować według mojego przepisu zmieniając tylko składniki, wyłożyć do tortowni-cy, ponakłuwać widelcem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 min w temp. 200°C, ostudzić, wyjąć z formy.Biszkopt klasyczny można przygotować według mojego przepisu zmieniając tylko składniki. Tę samą tortownicę wysmarować tłuszczem, przełożyć połowę ciasta, piec przez ok. 10 min w temp. 230°C. Ciasto wyjąć, wystudzić. W ten sam sposob upiec drugą porcję ciasta. Kruche ciasto i blaty biszkoptowe ułożyć na blasze, przekładając je konfiturą porzeczkową. Porzeczki umyć, oczyścić, odłożyć 12-16 gronek do ozdoby. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Połowę piany połączyć z porzeczkami, posmarować wierzch tortu. Pozostałą pianę rozsmarować na masie porzeczkowej, udekorować wierzch i boki tortu, obsypać płatkami migdałowymi. Tort wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C, zapiekać ok. 15 min, aż piana zarumieni się. Wyjąć, ostudzić, ozdobić gronkami porzeczek.


Kruche ciasto: 
https://gotujmy.pl/ciasto-kruche,przepisy,130547.html


Biszkopt klasyczny:
 
https://gotujmy.pl/biszkopt-klasyczny,przepisy,130546.html