Sposób przygotowania:
Tort porzeczkowy 2Kruche ciasto można przygotować przygotować według mojego przepisu zmieniając tylko składniki, wyłożyć do tortowni-cy, ponakłuwać widelcem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 min w temp. 200°C, ostudzić, wyjąć z formy.Biszkopt klasyczny można przygotować według mojego przepisu zmieniając tylko składniki. Tę samą tortownicę wysmarować tłuszczem, przełożyć połowę ciasta, piec przez ok. 10 min w temp. 230°C. Ciasto wyjąć, wystudzić. W ten sam sposob upiec drugą porcję ciasta. Kruche ciasto i blaty biszkoptowe ułożyć na blasze, przekładając je konfiturą porzeczkową. Porzeczki umyć, oczyścić, odłożyć 12-16 gronek do ozdoby. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Połowę piany połączyć z porzeczkami, posmarować wierzch tortu. Pozostałą pianę rozsmarować na masie porzeczkowej, udekorować wierzch i boki tortu, obsypać płatkami migdałowymi. Tort wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C, zapiekać ok. 15 min, aż piana zarumieni się. Wyjąć, ostudzić, ozdobić gronkami porzeczek.
Kruche ciasto:
https://gotujmy.pl/ciasto-kruche,przepisy,130547.html
Biszkopt klasyczny: https://gotujmy.pl/biszkopt-klasyczny,przepisy,130546.html
misia14
poza tym biszkopt przygotowany i czekający na upieczenie będzie nie najlepszy...po prostu dobrze nie wyrośnie
blanko
misia14 napisał(a):