Sposób przygotowania:
Tort prezydent
I. Dwie galaretki rozpuścić w małej ilości wody(ostudzić) II. 1/2 l mleka5 żółtek2-3 duże łyżki kartoflankicukier waniliowy3/4 szkl. cukru Żółtka z cukrem zalać zimnym mlekiem, dodać cukier waniliowy i kartoflankę. Mieszać i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Ostudzić i dodać 2 kieliszki wódki III. 1,5 kostki margaryny utrzeć, dodać po 1 łyżce masy budyniowej, a następnie uzyskana masę podzielić na 2 części.Pierwsza część masy: dodać rodzynki, kakao, czekoladę, orzechy, bakalie Druga część masy: dodać owoce ananasa(kawałki), ok. 0,5 puszki IV. Dno tortowe posmarować lekko masą ciemną i nałożyć biszkopty(nasączone wcześniej w syropie z ananasa) i resztę masy ciemnej lub na dno tortowe dać jeden wafel i posmarować lekko masą ciemną, nałożyć biszkopty i resztę masy ciemnej Na wierzch masy ciemnej dać warstwę biszkoptów, nałożyć masę jasną oraz owoce ananasa z drugiej części puszki. Na koniec zalać całość galaretką. Wychłodzić w lodówce.
misia53