anka20

anka20

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Tort prezydent

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tort prezydent opis przygotowania poniżej,

Tort prezydent

Składniki:

Tort prezydent

 

  • Masę budyniową otrzymamy z:
  • 1/2 l mleka
  • 5 żółtek
  • 2-3 duże łyżki kartoflanki
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szkl. cukru
  • (opis przygotowania poniżej)

 

  • Dwie galaretki(smak do wyboru)
  • 1/2 l mleka
  • 5 żółtek
  • 2-3 duże łyżki kartoflanki
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 kieliszki wódki
  • 1,5 kostki margaryny
  • rodzynki, kakao, czekoladę, orzechy, bakalie
  • ananas w puszce
  • biszkopty(1op.)

Sposób przygotowania:

Tort prezydent
I. Dwie galaretki rozpuścić w małej ilości wody(ostudzić) II. 1/2 l mleka5 żółtek2-3 duże łyżki kartoflankicukier waniliowy3/4 szkl. cukru Żółtka z cukrem zalać zimnym mlekiem, dodać cukier waniliowy i kartoflankę. Mieszać i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Ostudzić i dodać 2 kieliszki wódki III. 1,5 kostki margaryny utrzeć, dodać po 1 łyżce masy budyniowej, a następnie uzyskana masę podzielić na 2 części.Pierwsza część masy: dodać rodzynki, kakao, czekoladę, orzechy, bakalie Druga część masy: dodać owoce ananasa(kawałki), ok. 0,5 puszki IV. Dno tortowe posmarować lekko masą ciemną i nałożyć biszkopty(nasączone wcześniej w syropie z ananasa) i resztę masy ciemnej lub na dno tortowe dać jeden wafel i posmarować lekko masą ciemną, nałożyć biszkopty i resztę masy ciemnej Na wierzch masy ciemnej dać warstwę biszkoptów, nałożyć masę jasną oraz owoce ananasa z drugiej części puszki. Na koniec zalać całość galaretką. Wychłodzić w lodówce.