Adam28

Adam28

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Tort Prowansalski wg Adama

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny Tort Prowansalski

Tort Prowansalski wg Adama

Składniki:

Tort Prowansalski wg Adama

 

  • Ciasto:
  • 30 dag cukru pudru
  • 8 białek
  • 40 dag zmielonych migdałów
  • 3 dag tłuszczu
  • 2 dag tartej bułki do formy
  • 1 cytryna
  • Masa:
  • 30 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 10 dag migdałów
  • 30 dag cukru pudru
  • 2 łyżki rumu
  • 25 dag cukru
  • 1/8 l wody
  • 0,5 łyżki octu 3%
  • Rum

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tort Prowansalski wg Adama
Przygotowanie ciasta:
Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier, mieszamy z obranymi i zmielonymi migdałami oraz z sokiem z cytryny. Smarujemy tortownicę tłuszczem, na to posypujemy bułkę tartą. Pieczemy 4 równe krążki ok 30 minut, następnie ostudzamy.
Przygotowanie Masy:
Ucieramy masło na puszystą masę, kolejno dodajemy żółtka i po trochu cukru. Mieszamy to z mielonymi i obranymi migdałami i rumem. Krążki przekładamy masą oraz wyrównujemy boki tortu, Na koniec lukrujemy. Smacznego :)