Sposób przygotowania:
Tort pyszny
BISZKOPT:
Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z białkami. Dodać mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wymieszać. Piec w tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym. Przez 25 minut w temp. 170 stop. C. Po przestudzeniu pokroić na 4 krążki.
KREM:
Rozpuścić galaretkę w 1/2 szklanki gorącej wody, ostudzić. Masło utrzeć z połową cukru pudru, dodawać stopniowo galaretke płynną oraz zimne mleko. Pod koniec dodać pozostały cukier oraz aromat.
PONCZ:
Do naparu herbacianego dodać cukier, sok z cytryny, aromat, wymieszać.
Nasączyć spót tortu ponczem, posmarować marmoladą, położyć następny krążek tortu i po nasączeniu, posmarować kremem i tak wszystkie warstwy.
Wierzch tortu oraz boki posmarować cienką warstwa kremu, udekorować kremem i owocami. Schłodzić w lodówce.
Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z białkami. Dodać mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wymieszać. Piec w tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym. Przez 25 minut w temp. 170 stop. C. Po przestudzeniu pokroić na 4 krążki.
KREM:
Rozpuścić galaretkę w 1/2 szklanki gorącej wody, ostudzić. Masło utrzeć z połową cukru pudru, dodawać stopniowo galaretke płynną oraz zimne mleko. Pod koniec dodać pozostały cukier oraz aromat.
PONCZ:
Do naparu herbacianego dodać cukier, sok z cytryny, aromat, wymieszać.
Nasączyć spót tortu ponczem, posmarować marmoladą, położyć następny krążek tortu i po nasączeniu, posmarować kremem i tak wszystkie warstwy.
Wierzch tortu oraz boki posmarować cienką warstwa kremu, udekorować kremem i owocami. Schłodzić w lodówce.