Sposób przygotowania:
Tort roladowy z bananem
Rolada: Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę proszek do pieczenia i olej. Lekko mieszamy, pieczemy w 180 stopniach na blasze 25/36 przez 30 minut. Następnie zwijamy na ścierce wzdłuż dłuższego boku i odstawiamy na kilka godzin. Odwijamy i smarujemy marmoladą i ponownie zawijamy już bez ścierki. Kroimy w 1,5 cm kawałki. Krem: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem, w reszcie rozrabiamy mąkę i budynie. Następnie wlewamy na gotując mleko i gotujemy do zgęstnienia. Łączymy z utartym masłem gdy będzie chłodne. Masa ze śnieżki: Śnieżkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, dodajemy tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 0,5 szklanki wody. Polewa: Galaretkę rozrabiamy w 0,5 szklanki wrzątku, gdy wystygnie łączymy ze zmiksowanym dżemem. Odstawiamy do lekkiego tężenia. Przełożenie: Dno i boki tortownicy wykładamy kawałkami rolady- polowa kremu- banany pokrojone na kawałki- reszta masy- masa ze śnieżki- polewa- można udekorować kokosem
iziona
edytaha
ami91
zbysiowa
Mniam1