aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Tort roladowy z bananem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pyszne połączenie kremu i bananów.

Tort roladowy z bananem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort roladowy z bananem

 

  • Rolada:
  • 6 jaj
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 1 słoiczek marmolady jabłkowej
  • Krem:
  • 1 litr mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 9 łyżek cukru
  • 20 dag margaryny
  • Masa ze śnieżki:
  • 1 śnieżka
  • 1 galaretka cytrynowa
  • Polewa:
  • 1 słoiczek dżemu morelowego
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • Dodatkowo:
  • 3 banany

 

Sposób przygotowania:

Tort roladowy z bananem
Rolada: Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę proszek do pieczenia i olej. Lekko mieszamy, pieczemy w 180 stopniach na blasze 25/36 przez 30 minut. Następnie zwijamy na ścierce wzdłuż dłuższego boku i odstawiamy na kilka godzin. Odwijamy i smarujemy marmoladą i ponownie zawijamy już bez ścierki. Kroimy w 1,5 cm kawałki. Krem: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem, w reszcie rozrabiamy mąkę i budynie. Następnie wlewamy na gotując mleko i gotujemy do zgęstnienia. Łączymy z utartym masłem gdy będzie chłodne. Masa ze śnieżki: Śnieżkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, dodajemy tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 0,5 szklanki wody. Polewa: Galaretkę rozrabiamy w 0,5 szklanki wrzątku, gdy wystygnie łączymy ze zmiksowanym dżemem. Odstawiamy do lekkiego tężenia. Przełożenie: Dno i boki tortownicy wykładamy kawałkami rolady- polowa kremu- banany pokrojone na kawałki- reszta masy- masa ze śnieżki- polewa- można udekorować kokosem
Tort roladowy z bananem
Gotowy biszkopt, odwinięty ze ściereczki, smarujemy marmoladą i ponownie zwijamy.
Tort roladowy z bananem
Kroimy kawałki rolady i wykładamy dno i boki tortownicy.
Tort roladowy z bananem
Wykładamy polowę masy i układamy na niej banany, które następnie przykrywamy pozostałą masą.
Tort roladowy z bananem
Śnieżkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, dodajemy tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 0,5 szklanki wody.