goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Tort serowo-morelowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zamiast galaretki brzoskwiniowej można dodać cytrynową.

Tort serowo-morelowy

Składniki:

Tort serowo-morelowy

 

  • ciasto:
  • jaja 3 sztuki
  • mąka 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • cukier 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka

 

  • masa morelowa:
  • morele 1 kg
  • sok z 1 pomarańczy
  • galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie
  • cukier 1 szklanka

 

  • masa arakowa:
  • serek waniliowy homogenizowany 25 dag
  • śmietana 30% 400 ml
  • aromat arakowy kilka kropel
  • cukier 2 łyżki
  • żelatyna 5 łyżek

Sposób przygotowania:

Tort serowo-morelowy
Jajka i cukier ucieramy na puszysta masę. Dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i mieszamy. Ciasto przelewamy na tortownicę i pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Morele oczyszczamy, drobno kroimy, zalewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy, dodajemy cukier i gotujemy aż owoce się zaczną rozpadać. Dodajemy galaretkę, studzimy i miksujemy. Masę przelewamy na ciasto. Przygotowujemy masę arakową: śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy do niej serek, aromat oraz żelatynę rozpuszczoną w odrobinie zimnej wodzy. Masę przelewamy na masę morelową. Schładzamy w lodówce około 3-4 godziny.

Tagi:

ciasto