jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tort serowo- pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

rewelacyjny tort serowo- pomarańczowy na każdą porę roku

Tort serowo- pomarańczowy

Składniki:

Tort serowo- pomarańczowy

 

 

Sposób przygotowania:

Tort serowo- pomarańczowy
Utrzeć tłuszcz z 2 łyżkami cukru i jajkami. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dodać do masy, całość dobrze wymieszać. Posmarować tłuszczem dno tortownicy o śred. 26 cm. Przełożyć do nie przygotowaną masę. wstawić forme do dobrze nagrzanego piekarnika.

Piec przez 20 minut w temp. 175 stop. C.

Wystawić do ostygnięcia ciasta. Dobrze rozprowadzić 6 łyżeczek żelatyny. sparzyć i obrać pomarańcze, oddzielić cząstki, zdjąć białą skórkę. lekko wycisnąć, spływający sok zlać do osobnego naczynia. Dokładnie zmiksować sok ( 5 łyżek zachować) z 2/3 cząstek pomarańczy. Wymieszać owocowe piure z chudym twarogiem, resztą cukru i rozprowadzoną żelatyną do konsystencji kremu. Ubić śmietanę dodać do kremu, gdy ten zacznie tężeć. Gotowym kremem posmarować upieczony spód tortu. Na powierzchni narysować koła, za pomocą szerokiego widelca. Przygotowany tort wstawić do lodówki. Rozprowadzić 1 łyżeczkę żelatyny. Dobrze wymieszać 5 łyżek soku pomarańczowego, dodać żelatynę do uzyskania jednolitej konsystencji. Skropić gotowym syropem powierzchnię tortu, udekorować cząstkami pomarańczy.

Najlepiej podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Tagi:

jajko jajka