agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Tort śmietankowy 4

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny tort śmietankowy delikatny, smaczny

Tort śmietankowy 4

Składniki:

Tort śmietankowy 4

 

  • jajka 8 szt
  • cukier 1,5 szklanki
  • mąka 2 szklanka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczka
  • śmietan fix 2 opak
  • cukier puder 5 łyżek
  • nutella 4 łyżki
  • sok z cytryny 1 szt
  • płatki migdałowe 1 opakowanie
  • śmietana 30% 1 litr
  • koraliki dekoracyjne 1 opakowanie
  • róża z masy cukrowej 1 sztuka

Sposób przygotowania:

Tort śmietankowy 4
Przygotować niezbędne składniki na tort. Jajka sparzyć wrzątkiem w celu zniwelowania drobnoustrojów chorobotwórczych. Mąkę przesiać na drobnym sicie. Jaja w wysokim naczyniu ubić z cukrem na puszystą, masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na tym etapie nie należy używać miksera, składniki wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto biszkoptowe przełożyć do wyścielonej papierem do pieczenia okrągłej tortownicy. Piec ciasto w temperaturze około 180-200 stopni C przez około 40-50 minut aż biszkopt będzie rumiany. Uchylić piekarnik i ostudzić biszkopt. Następnie wyjąć biszkopt i przekroić go na dwie równe połowy.Wycisnąć sok z cytryny i skropić solidnie biszkopty, można użyć sok z innych owoców. Następnie przygotować masę. Schłodzoną śmietankę wylać do wysokiego naczynia , dodać do niej cukier puder, wsypać śmietanfix i ubijać na jednolitą i puszystą masę. Połowę masy wyłożyć na pierwszy nasączony sokiem z cytryny biszkopt, drugi biszkopt wysmarować nutellą i przykryć drugim biszkoptem. Drugą połowę śmietanki ubitej wyłożyć na wierzch i na boki torta.Resztę śmietanki nałożyć do szprycy i dekorować wedle własnego uznania tort. Równomiernie rozsmarować, a następnie boki obłożyć posiekanymi migdałami. Wyłożyć różę do dekoracji . Posypać kolorową posypką.

Tagi:

jajko jajka