Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Tort Śmietankowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tort na wszelkie okazje - najlepiej smakuje schłodzony.

Tort  Śmietankowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort Śmietankowy

 

  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • 400 g. serka śmietankowego
  • 250 g. serka mascarpone
  • 200 ml. śmietany ( 30% tłuszczu )
  • 150 g. cukru
  • 3 Łyżki kwaśnej śmietany
  • 15 g. żelatyny
  • 1 galaretka truskawkowa
  • płatki czekoladowe

 

Sposób przygotowania:

Tort Śmietankowy
► Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i odstawić aż lekko zastygnie. ► Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Mascarpone, serek śmietankowy, kwaśną śmietanę i cukier utrzeć na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, dodać do masy serowej i wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z serkami. ► Połowę masy wylać na biszkopty i obłożyć tężejącą galaretkę / odstawić do lodówki / żeby galaretka całkiem stężała, wtenczas nałożyć pozostałą część masy serowej, udekorować posypując górę płatkami czekoladowymi i odstawić na kilka godzin do lodówki aż torcik nabierze odpowiedniej konsystencji.
Tort  Śmietankowy
W przekroju warstwy tortu prezentują się okazale i są ładnie widoczne.
Tort  Śmietankowy
Po złożeniu i udekorowaniu tortu w tortownicy odstawić tort do schłodzenia w lodówce.