Sposób przygotowania:
Tort owocowy dla teściowej
Białka oddzielić od żółtek ,białka ze szczyptą soli ubić na sztywno , dodać cukier , następnie żółtka ,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wodę i kakao . Nasmarować tortownicę tłuszczem i posypać bułką tartą , wlać ciasto i niezwłocznie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec jakieś 30 minut.śmietanę koniecznie schłodzoną ubić na sztywno dodać cukier puder , a następnie rozpuszczoną żelatynę .Wcześniej przygotować galaretkę rozpuszczoną 1/2szklani wody . Stężałą pokroić na kostkę dodać do bitej śmietany tak jak i orzechy pokrojone na drobno.budyń ugotować według przepisu na opakowaniu .Ostudzić.Margarynę zmiksować dodając po łyżce zimny budyń. Czekoladę zetrzeć na tarce. Ciasto na tort wystygłe kroimy na 3 płaty. Zaparzamy mocną kawę , dodajemy amaretto , w ten sposób powstały poncz będzie służył namaczania płat biszkoptu.Pierwszy płat biszkoptu nasączamy ponczem , masę śmietankową dzielimy na dwie części i jedną z nich smarujemy biszkopt , przekładamy drugim płatem znów nasączamy ponczem i nakładamy na biszkopt , przykrywamy trzecim płatem który również nasączamy ponczem.odkładamy dwie łyżki masy budyniowej i dajemy szczyptę barwnika zielonego .Pozostałą rozsmarowujemy grubo na torcie , boki tortu opsypujemy startą czekoladą.
marietta
mariel78