Sposób przygotowania:
Tort śmietanowo truskawkowy
1. Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier i zmiksować, aż się rozpuści. żółtka mieszać z octem i proszkiem do pieczenia. Wlać do ubitych białek. Ubijać 5 minut. Do mąki wsypać kakao i przesiać do masy jajecznej, mieszając. Piec w tortownicy (śr. 26cm) 30-35 minut w 160 stopniach C. Studzić i przekroić na 3 krążki. 2. Jedną śmietanę ubić z capuccino i śmietan fiksem (lub z rozpuszczoną w odrobinie wody żelatyną). Kremem smarować spód ciasta. Przykryć drugim krążkiem. 3. Pozostałe śmietany ubić z fikasami lub żelatyną (można dodać cukier puder). Cienko smarować 2 krążek. układać pokrojone w cząstki truskawki (kilka z szypułkami odłożyć do dekoracji). Smarować bitą śmietaną. Przykryć 3 krążkiem. 4. Wierzch i boki smarować resztą bitej śmietany. Wierzch posypać kakao, a boki startą 1/2 tabliczki czekolady. Brzeg tortu dekorować różyczkami ze śmietany. 5. Resztę czekolady roztopić w kąpieli wodnej. zanurzyć w niej truskawki i odstawić do zastygnięcia. Układać na torcie. Tort dobrze schłodzić w lodówce.