wroneczka

wroneczka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Tort śmietanowo - truskawkowy z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rozpływający się w ustach i orzeźwiający tort. Doskonały zarówno na uroczystości rodzinne jak i niedzielne, letnie popołudnie

Tort śmietanowo -  truskawkowy z czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort śmietanowo - truskawkowy z czekoladą

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • plaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • Krem:
  • 750 ml śmietany kremówki
  • 3 fixy do śmietany
  • pół szklanki cukru pudru
  • dodatkowo:
  • pół kilograma świeżych truskawek
  • gotowa polewa czekoladowa
  • krojone migdały

 

Sposób przygotowania:

Tort śmietanowo - truskawkowy z czekoladą
Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i cukier puder , miksujemy aż masa będzie szklista. Cały czas miksując dodajemy żółtka, następnie zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy po trochę mąkę wymieszaną z proszkiem. Całość przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 175 stopniach ok 20 minut.Po upieczeniu biszkopt chłodzimy i przekrawamy na dwa placki. Śmietanę ubijamy z pudrem i fixami. Truskawki myjemy i odsączamy na sicie z nadmiaru wody. Na pierwszą część biszkopta wykładamy 1/3 śmietany, następnie wykładamy truskawki przekrojone na pół ( chyba, że są małe to można ułożyć całe). Na truskawki wykładamy kolejną 1/3 część śmietany. Przykładamy drugi placek. Polewę przyrządzamy według przepisu na opakowaniu i polewamy wierzch biszkopta. Gdy czekolada przestygnie boki ciasta wyrównujemy śmietaną i posypujemy płatkami migdałowymi. Wierzch tortu dekorujemy śmietaną wyciśniętą ze szprycy i truskawkami według uznania.
Tort śmietanowo -  truskawkowy z czekoladą
Gotowy, upieczony biszkopt kroimy na dwie części wzdłuż.
Tort śmietanowo -  truskawkowy z czekoladą
Na wierzch biszkopta wykładamy 1/3 części śmietany
Tort śmietanowo -  truskawkowy z czekoladą
Na śmietanę wykładamy truskawki, następnie kolejną 1/3 część śmietany
Tort śmietanowo -  truskawkowy z czekoladą
Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową, boki wyrównujemy śmietaną i posypujemy płatkami migdałowymi.