Sposób przygotowania:
Tort śmietanowy z kokosem i ananasemPrzygotowanie biszkoptu
Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z odrobiną soli na pianę, dodajemy cukier, miksując. Dodajemy po jednym żółtku, miksując.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy stopniowo do ciasta, mieszamy łyżką.
Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy do suchego patyczka - ok. 35 minut. Formę z ciastem zrzucamy z wysokości kolan, z powrotem wkładamy do piekarnika (wyłączonego), trzymamy tam do ostudzenia.
Następnie biszkopt przekrawamy na 3 blaty, każdy nasączamy wodą z cytryną.
Przygotowanie składników do kremu
Śmietanę dobrze chłodzimy w lodówce.
Ananasa kroimy w kostkę.
Przygotowanie masy
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i mascarpone, miksujemy.
Do 2/3 masy dodajemy pokrojonego ananasa i wiórki kokosowe. 1/3 masy odkładamy do udekorowania ciasta.
Przekładanie tortu
Blaty biszkoptu przekładamy kremem z dodatkiem kokosa i ananasa.
Wykończenie i udekorowanie tortu
Tort tynkujemy odłożonym kremem bez dodatków. Dekorujemy wg potrzeby.