Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 650]

Tort śmietanowy z kokosem i ananasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Robiąc tort okolicznościowy, zależało mi na tym, aby masa była biała i delikatna w smaku. Zrobiłam tort przypominający w smaku popularne pralinki, tyle że z dodatkiem ananasa.

Tort śmietanowy z kokosem i ananasem

Składniki:

Tort śmietanowy z kokosem i ananasem

 

 

  • Krem:
  • 500 g mascarpone
  • 500 g śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/4 ananasa

 

  • Dekoracja wg uznania

Sposób przygotowania:

Tort śmietanowy z kokosem i ananasem

Przygotowanie biszkoptu

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C.

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z odrobiną soli na pianę, dodajemy cukier, miksując. Dodajemy po jednym żółtku, miksując.

Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy stopniowo do ciasta, mieszamy łyżką.

Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy do suchego patyczka - ok. 35 minut. Formę z ciastem zrzucamy z wysokości kolan, z powrotem wkładamy do piekarnika (wyłączonego), trzymamy tam do ostudzenia.

Następnie biszkopt przekrawamy na 3 blaty, każdy nasączamy wodą z cytryną.

Przygotowanie składników do kremu

Tort śmietanowy z kokosem i ananasem
Do swojego tortu użyłam świeżego ananasa, ale można też użyć ananasa w puszce

Śmietanę dobrze chłodzimy w lodówce.

Ananasa kroimy w kostkę.

Przygotowanie masy

Tort śmietanowy z kokosem i ananasem
Masa ze śmietanki i mascarpone, do której dodam wiórki kokosowe i cząstki ananasa

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i mascarpone, miksujemy.

Do 2/3 masy dodajemy pokrojonego ananasa i wiórki kokosowe. 1/3 masy odkładamy do udekorowania ciasta.

Przekładanie tortu

Tort śmietanowy z kokosem i ananasem
Blaty biszkoptu przełożone kremem śmietanowym z kokosem i ananasem

Blaty biszkoptu przekładamy kremem z dodatkiem kokosa i ananasa.

Wykończenie i udekorowanie tortu

Tort tynkujemy odłożonym kremem bez dodatków. Dekorujemy wg potrzeby.

Tagi:

okazje tort