kasnaj

kasnaj

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 189]

Tort kokosowo śmietankowy z czarną porzeczką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Torty to klasyka wśród wypieków, jednak można przygotować ich tyle rodzai ile okoliczności. Dzisiaj połączenie kokosu ze śmietanką i czarną porzeczką.

Tort kokosowo śmietankowy z czarną porzeczką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort kokosowo śmietankowy z czarną porzeczką

 

  • 3 blaty biszkoptowe - tortowe okrągłe

 

 

  • krem kokosowy:
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 150 g masła

 

 

  • dekoracja
  • kolorowe perełki
  • wiórki kokosu
  • listki, kwiatuszki, motyli cukrowe

 

  • poncz:
  • 150 ml herbaty rumowej
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Tort kokosowo śmietankowy z czarną porzeczką
Blaty biszkoptowe nasączamy ponczem z herbaty i cytryny. Pierwszy bat smarujemy obficie dżemem z czarnej porzeczki i przykrywamy drugim blatem.

Krem kokosowy: czerstwą bułkę namaczamy w szklance mleka. pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem oraz z wiórkami kokosu, dodajemy zblendowaną bułkę z mlekiem i mieszając gotujemy 5 minut - studzimy.

Masło miksujemy z zimna masą kokosową. Uzyskany krem wykładamy an drugi blat i przykrywamy trzecim. Całość tortu dekorujemy ubita na sztywno śmietaną z cukrem (dodałam fix do śmietanki).

Boki tortu obsypujemy wiórkami kokosu, wierzch dekorujemy śmietaną i kolorowymi perełkami, kwiatuszkami, motylkami i liskami. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki. 
Tort kokosowo śmietankowy z czarną porzeczką
Tort kokosowo śmietankowy z czarną porzeczką w przekroju