bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Tort staroświecki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo ciekawy przepis. Polecam.

 Tort staroświecki

Składniki:

Tort staroświecki

 

  • rumu, 5 dag czekolady, 10 dag mąki, tłuszcz i bułka tarta do tortownicy.
  • II ciasto: l O dag migdałów, 3 białka, l O dag cukru pudru.
  • mąki, 10 dag masła lub margaryny, 5 dag cukru pudru, 2 żółtka ugotowane, 5 dag migdałów
  • Lukier cytrynowy: 25 dag cukru pudru, 15 ml koniaku, 20 ml soku cytrynowego.

 

Sposób przygotowania:

Tort staroświecki
Jajka umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z żółtkami, cukrem, rumem, roztopioną czekoladą, połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek, przesypując przesianą mąką. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, wyrównać powierzchnię i upiec w średnio na¬grzanym piekarniku. Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, zetrzeć. Białka ubić na sztywną pianę, dodać pod koniec ubijania cukier puder, połączyć z migdałami, przełożyć do tortownicy wyłożonej natłuszczonym pergaminem, wyrównać powierzchnię i upiec w ciepłym piekarniku. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, posiekać nożem, wymieszać z cukrem, przetartymi przez sito żółtkami oraz sparzonymi, obranymi ze skórki i startymi migdałami, pozostawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Przełożyć do tortownicy i upiec w gorącym piekarniku. Upieczone i wystudzone krążki ciasta przełożyć dżemem, polać lukrem cytrynowym, udekorować. Cukier przesiać, ucierać z koniakiem i sokiem cytrynowym, aż utworzy się gładka masa, która da się rozsmarować pędzelkiem lub nożem.