Sposób przygotowania:
Tort staroświecki
Jajka umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z żółtkami, cukrem, rumem, roztopioną czekoladą, połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek, przesypując przesianą mąką. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, wyrównać powierzchnię i upiec w średnio na¬grzanym piekarniku. Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, zetrzeć. Białka ubić na sztywną pianę, dodać pod koniec ubijania cukier puder, połączyć z migdałami, przełożyć do tortownicy wyłożonej natłuszczonym pergaminem, wyrównać powierzchnię i upiec w ciepłym piekarniku. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, posiekać nożem, wymieszać z cukrem, przetartymi przez sito żółtkami oraz sparzonymi, obranymi ze skórki i startymi migdałami, pozostawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Przełożyć do tortownicy i upiec w gorącym piekarniku. Upieczone i wystudzone krążki ciasta przełożyć dżemem, polać lukrem cytrynowym, udekorować. Cukier przesiać, ucierać z koniakiem i sokiem cytrynowym, aż utworzy się gładka masa, która da się rozsmarować pędzelkiem lub nożem.