ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Tort Świnki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosty tort z gotowych półproduktów

Tort Świnki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort Świnki

 

  • Spody tortowe ciemne
  • Masa karpatka
  • Konfitura Łowicz
  • Ciastka o ciemnym kolorze
  • 2-3 ciemne czekolady
  • jogurt naturalny
  • Różowy lukier plastyczny

Sposób przygotowania:

Tort Świnki
Przyrządzamy krem karpatkę według przepisu na opakowaniu. Smarujemy spód cienką warstwą konfitury, na to nakładamy warstwę karpatki, nakrywamy warstwą ciasta z którą postępujemy tak samo jak z pierwszą warstwą (konfitura, karpatka), i nakrywamy wszystko ostatnią warstwą ciasta.
W rondelku rozpuszczamy czekolady, gdy już się dobrze roztopią dodajemy jogurt naturalny i mieszamy masę dokładnie. Gdy przestygnie i zetnie się na tyle aby nie była płynna możemy rozpocząć rozsmarowywanie jej na torcie, u góry i po bokach zalepiając dokładnie wszystkie nierówności i dziury.
Rozgniatamy kilka ciemnych ciastek, i na wierzchu tortu usypujemy z nich górki które mają wyglądać jak ziemne kopczyki. Masa którą pokryliśmy tort przypomina błoto. Więc brakuje nam już teraz tylko świń, które lepimy z różowego lukru plastycznego (do kupienia w sklepach cukierniczych on-line, koszt kilkunastu zł) Oczka świnek można zrobić z okruchów ciastek. Świnki ustawiamy na torcie. Gotowe!
Tort Świnki
Najtrudniejszym etapem jest w sumie lepienie świnek
Tort Świnki
Lukier plastyczny ogrzany w dłoniach jest bardzo podatny, jak plastelina
Tort Świnki
Gotowe świnki nadają się oczywiście do zjedzenia - są baaaardzo słodkie
Tort Świnki
Przygotowanie tortu - 15 minut, lepienie świnek - pół nocy! Jeśli komuś brak talentu to tyle to może trwać