Sposób przygotowania:
Torcik księżniczka dla mojej wnusi
Biszkopt;
Białka oddzielamy od żółtek, następnie ubijamy na sztywną puszystą masę ze szczyptą soli. Na koniec cały czas ubijając dodajemy żółtka na przemian z cukrem. Mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do masy jajecznej przesiewny mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 45 minut a (najlepiej do suchego patyczaka). Po upieczeniu biszkopt studzimy.
Rada:
Po upieczeniu biszkopt opuścić powoli z wysokości 40 cm na podłogę wtedy biszkopt nie opadnie.
W wystudzonym biszkopcie na środku wycinamy otwór abyśmy mogli włożyć lalkę barbie.
Po wycięciu biszkopt kroimy na trzy blaty. Każdy blat nasączamy sokiem pomarańczowym.
Spód biszkoptu układamy na paterze smarujemy dżemem (smak jaki kto lubi ). Następnie nakładamy krem malinowy - gotowy krem malinowy zrobiony według opisu na opakowaniu. Nakładamy drugi blat, smarujemy kajmakową masą krówkową. Na masę nakładamy wcześniej przygotowany krem śmietankowy. Nakładamy trzeci blat.
W środek wkładamy lalkę i dekorujemy tort. Sukienkę wypełniamy kremem śmietankowym i malinowym.
Dekorujemy koralikami, kwiatkami, a boki obkładamy kremem śmietankowym i obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Krem śmietankowy:
Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywną masę z cukrem pudrem, pod koniec ubijania oczywiście cały czas ubijając dodajemy śmietan fixy.
Białka oddzielamy od żółtek, następnie ubijamy na sztywną puszystą masę ze szczyptą soli. Na koniec cały czas ubijając dodajemy żółtka na przemian z cukrem. Mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do masy jajecznej przesiewny mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 45 minut a (najlepiej do suchego patyczaka). Po upieczeniu biszkopt studzimy.
Rada:
Po upieczeniu biszkopt opuścić powoli z wysokości 40 cm na podłogę wtedy biszkopt nie opadnie.
W wystudzonym biszkopcie na środku wycinamy otwór abyśmy mogli włożyć lalkę barbie.
Po wycięciu biszkopt kroimy na trzy blaty. Każdy blat nasączamy sokiem pomarańczowym.
Spód biszkoptu układamy na paterze smarujemy dżemem (smak jaki kto lubi ). Następnie nakładamy krem malinowy - gotowy krem malinowy zrobiony według opisu na opakowaniu. Nakładamy drugi blat, smarujemy kajmakową masą krówkową. Na masę nakładamy wcześniej przygotowany krem śmietankowy. Nakładamy trzeci blat.
W środek wkładamy lalkę i dekorujemy tort. Sukienkę wypełniamy kremem śmietankowym i malinowym.
Dekorujemy koralikami, kwiatkami, a boki obkładamy kremem śmietankowym i obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Krem śmietankowy:
Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywną masę z cukrem pudrem, pod koniec ubijania oczywiście cały czas ubijając dodajemy śmietan fixy.
cherry
BozenaMatuszczyk
To prawda stanęła i buzia zaczęła się cieszyć, ta radość w jej oczkach wynagrodziła mi cały wkład włożony w ten torcik bo nie jestem przecież cukiernikiem tylko zwykłym samoukiem.;)
gusia1000