SUPERPRZEPIS

Tort piętrowy – typu szwarcwaldzkiego

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Tort piętrowy – typu szwarcwaldzkiego

Fakt pracochłonny, ale smaczny i efektowny. Tort przygotowałam specjalnie dla mamy, na jej urodziny. Tort składa się z dużego tortu szwarcwaldzkiego i małego przełożonego kremem kukułkowym.

Składniki:

Tort piętrowy – typu szwarcwaldzkiego

 

  • Duży biszkopt:
  • Tortownica śr. 24 cm
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 50 g margaryny
  • Mały biszkopt:
  • Tortownica o śr. 18 cm
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • Krem śmietanowy:
  • 1 l śmietany 36%
  • 2 fixy (usztywniacze do śmietany) po 12 g
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g wiśni w żelu
  • 50 ml likieru wiśniowego
  • Krem kukułkowy:
  • 3 łyżki kremu kukułkowego
  • 3 łyżki ubitej śmietany 36%
  • 1 łyżka wódki
  • 250 g mascarpone
  • Dodatkowo:
  • 100 g wiśni kandyzowanych
  • 50 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Tort piętrowy – typu szwarcwaldzkiego

Biszkopt ciemny:

Tort piętrowy – typu szwarcwaldzkiego
Przygotowanie i upieczenie ciemnego biszkopta

Całe jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sito. Stopniowo dodajemy do jajek (miksujemy na średnich obrotach). Margarynę rozpuszczamy i przestudzoną dodajemy do masy, mieszamy silikonową szpatułką. Masę przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę o średnicy 24 cm. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez ok. 40 minut. Studzimy i kroimy na dwa blaty.

Biszkopt jasny:

Tort piętrowy – typu szwarcwaldzkiego
Przygotowanie i upieczenie jasnego biszkopta

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy mikserem na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier i kolejno po jednym żółtku. Mąki przesiewamy przez sito. Dosypujemy do jajek, mieszamy szpatułką. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez ok. 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt upuszczamy na podłogę z wysokości około 50 cm. Studzimy w piekarniku. Po ostygnięciu biszkopt kroimy na dwa blaty.

Kremy

Tort piętrowy – typu szwarcwaldzkiego
Przygotowanie kremów do przełożenia ciasta

Krem śmietanowy:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem usztywniaczy i cukru pudru.
Krem kukułkowy:
Serek mascarpone miksujemy z 3 łyżkami ubitej śmietany 36% oraz gotową masą kukułkową i łyżką wódki.

Wykończenie

Tort piętrowy – typu szwarcwaldzkiego
Wiśnie mieszamy z likierem wiśniowym - na dolny biszkopt

Wiśnie w żelu mieszamy z likierem wiśniowym. Jeżeli nie mamy gotowych wiśni w żelu możemy je zrobić sami. Około 500 g wiśni gotujemy z 0,5 szklanki cukru i 1 szklanki wody. Pod koniec zaciągamy 1 łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczone w niewielkiej ilości wody. Zagotowujemy i przekładamy do wyparzonych słoików.
Złożenie ciasta:
W obręczy tortownicy 24 cm umieszczamy jeden blat ciemnego ciasta, wykładamy połowę wiśni w żelu z likierem. Następnie delikatnie łyżką wykładamy połowę ubitej śmietanki (krem śmietanowy). Bardzo delikatnie rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim ciemnym blatem ciasta. Na wierzch wylewamy resztę wiśni. Na środku tortu układamy pierwszy blat jasnego biszkopta, smarujemy 2/3 kremu kukułkowego, przykrywamy drugim jasnym blatem. Wierzch małego torcika smarujemy resztą kremu kukułkowego. Wszystkie wykończenia (boki tortu ciemnego i wierch oraz boki małego) smarujemy resztą ubitej śmietanki 36%. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą oraz dekorujemy kandyzowanymi wiśniami.