slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 912]

Bezglutenowe ciasto daktylowo-jabłkowe (fit)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne ciasto w wersji fit. Ciasto jest delikatne i słodkie-a to dzięki daktylom oraz dodatkowi ksylitolu. Dodatek masła orzechowego oraz musu jabłkowego dodaje ciastu super miękkości oraz lekkiego aromatu orzechowo-jabłkowego. Polecam.

Bezglutenowe ciasto daktylowo-jabłkowe (fit)

Składniki:

Bezglutenowe ciasto daktylowo-jabłkowe (fit)

 

  • 75 g masła (bez laktozy)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 120 g zblendowanych daktyli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 80 g musu jabłkowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
  • 8 łyżek mąki kukurydzianej
  • oraz keksówka 9x23 cm

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe ciasto daktylowo-jabłkowe (fit)
Do miski przekładamy miękkie masło, masło orzechowe, krem daktylowy, jajka oraz mus jabłkowy.

Miksujemy do połączenia się składników. Następnie dosypujemy ksylitol, proszek do pieczenia i mąkę. Ponownie miksujemy, aż składniki się połączą. Przekładamy masę do keksówki (ja miałam silikonową), wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach.

Tagi:

ciasto dietą