bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Tort Szwarcwaldzki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Bardzo smaczny i efektowny tort dla dorosłych z masą śmietanową, wiśniami z alkoholu. Tort zrobiłam na 8 rocznicę naszego ślubu, wszystkim bardzo smakował.

Tort Szwarcwaldzki

Składniki:

Tort Szwarcwaldzki

 

Sposób przygotowania:

Tort Szwarcwaldzki
Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku, na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy (26cm.) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy żeby napęczniała, lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, ostudzoną dodajemy do masy śmietanowej. Wiśnie odsączamy z alkoholu, biszkopt kroimy wzdłuż na trzy części, każdy nasączamy alkoholem.

Pierwszy biszkopt układamy na paterze, wykładamy ¼ masy śmietanowej i połowę odsączonych wiśni, przykrywamy kolejnym biszkoptem, wykładamy ¼ część masy, układamy pozostałe wiśnie, przykrywamy biszkoptem, najlepiej żeby na wierzchu był biszkopt z spodu.

Wierzch i boki smarujemy cienką warstwą masy śmietanowej, czekoladę ścieramy na tarce, obsypujemy boki i środek tortu.

Pozostałą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego, dekorujemy boki i środek, wyciskając niewielkie rozety. Na każdej rozecie układamy wiśnie kandyzowane.

Tort wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.