Sposób przygotowania:
Tort Szwarcwaldzki
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Całe jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę ciągle miksując. Na koniec zmniejszamy obroty miksera i dodajemy rozpuszczoną margarynę. Masę przekładamy do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką. Ciasto pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Po przestygnięciu kroimy je na trzy blaty. Blat z wierzchu ścinanym i zostawiamy okruszki na dekorację. Wiśnie rozmrażamy na sitku. Przekładamy je do rondla, zaś sok odstawiamy do ponczu. DO wiśni dodajemy cukier żelujący lub żelatynę i cukier do smaku. Gotujemy je kilka minut i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę 30% mocno chłodzimy i ubijamy ją dodając pod koniec ubijania cukier puder do smaku oraz fixy. Pierwszy blat ciasta układamy w tortownicy wyłożonej folią aluminiową. Nasączamy do ponczem przygotowanym z soku z wiśni, cukru i alkoholu. Na blat wykładamy wiśnie. Jeśli nie zastygły, wstawiamy na minutkę do zamrażalnika, u mnie od razu stężały. Na wiśnie wykładamy 1/3 masy śmietanowej, przykrywamy ją drugim blatem, nasączamy, wykładamy wiśnie, następnie masę śmietanową. Masą smarujemy też wierzch ciasta. Zdejmujemy obręcz z tortownicy i smarujemy masą brzegi. Brzegi posypujemy kruszkami ciasta. Górę dowolnie dekorujemy wiśniami i gorzką czekoladą.