Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Tort Szwarcwaldzki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo smaczne ciasto, które wbrew pozorom nie jest trudne do przygotowania. Z pewnością zaskoczy gości.

Tort Szwarcwaldzki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort Szwarcwaldzki

 

  • 5 jaj
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek kakao
  • 5 dag margaryny
  • 750 ml śmietany 30%
  • 2 fixy do śmietany
  • cukier puder do smaku
  • 40 dag mrożonych wiśni bez pestek
  • cukier żelujący lub żelatyna
  • alkohol
  • cukier do smaku
  • gorzka czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort Szwarcwaldzki
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Całe jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę ciągle miksując. Na koniec zmniejszamy obroty miksera i dodajemy rozpuszczoną margarynę. Masę przekładamy do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką. Ciasto pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Po przestygnięciu kroimy je na trzy blaty. Blat z wierzchu ścinanym i zostawiamy okruszki na dekorację. Wiśnie rozmrażamy na sitku. Przekładamy je do rondla, zaś sok odstawiamy do ponczu. DO wiśni dodajemy cukier żelujący lub żelatynę i cukier do smaku. Gotujemy je kilka minut i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę 30% mocno chłodzimy i ubijamy ją dodając pod koniec ubijania cukier puder do smaku oraz fixy. Pierwszy blat ciasta układamy w tortownicy wyłożonej folią aluminiową. Nasączamy do ponczem przygotowanym z soku z wiśni, cukru i alkoholu. Na blat wykładamy wiśnie. Jeśli nie zastygły, wstawiamy na minutkę do zamrażalnika, u mnie od razu stężały. Na wiśnie wykładamy 1/3 masy śmietanowej, przykrywamy ją drugim blatem, nasączamy, wykładamy wiśnie, następnie masę śmietanową. Masą smarujemy też wierzch ciasta. Zdejmujemy obręcz z tortownicy i smarujemy masą brzegi. Brzegi posypujemy kruszkami ciasta. Górę dowolnie dekorujemy wiśniami i gorzką czekoladą. 
Tort Szwarcwaldzki
Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Tort Szwarcwaldzki
Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
Tort Szwarcwaldzki
Wiśnie gotujemy przez kilka minut z cukrem zelującym.
Tort Szwarcwaldzki
Blaty ciasta przekładamy wiśniami i masą.