iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Tort tiramisu stożek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ten deser jest moim popisowym ciastem, bardzo lubię go przygotowywać na każdą uroczystość, nikomu się jeszcze nie znudził, wręcz przeciwnie.

Tort tiramisu stożek

Składniki:

Tort tiramisu stożek

 

  • Biszkopt:
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 6 jaj,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia ,
  • szklanka cukru.
  • 3 serki mascarpone,
  • 3 jajka,
  • 260 g cukru pudru plus 3/4 szklanki do ubicia ze śmietaną,
  • pół litra śmietany kremówki 36% ,
  • Dodatkowo:
  • 4 opakowania podłużnych biszkopcików,
  • 2 szklanki mocnej kawy do nasączenia(można dodać mały kieliszek likieru, ja natomiast nie dodawałam),
  • kakao do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort tiramisu stożek
Jajka z cukrem ubijamy na parze, gdy masa jest pulchna wsypujemy mąkę oraz proszek.Lekko mieszamy wykładamy na okrągłą blachę, i pieczemy 30 min w temp 180 stopni na złoty kolor. Następnie dzielimy na dwie lub trzy części w zależności jak pulchny wyjdzie nam biszkopt. Upieczoną przedzieloną część biszkoptu układamy na tortownicy, nasączamy obficie kawą. Żółtka ucieramy z 60 g cukru pudru, białka ubijamy na pianę, śmietanę ubijamy z 3/4 szklanki cukru pudru, mascarpone mieszamy z pozostałym cukrem pudrem. Mieszamy mascarpone z ubitą śmietaną, żółtkami oraz ubitymi białkami, lekko miksujemy chwilę. Wykładamy porcję masy na nawilżony biszkopt, następnie kładziemy lekko zamoczone w kawie biszkopciki, powtarzamy kroki do wyczerpania składników jednocześnie kładąc coraz mniej biszkoptów i tworząc kształt stożka. Posypujemy obficie kakao i wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.