Sposób przygotowania:
Tort tiramisu stożek
Jajka z cukrem ubijamy na parze, gdy masa jest pulchna wsypujemy mąkę oraz proszek.Lekko mieszamy wykładamy na okrągłą blachę, i pieczemy 30 min w temp 180 stopni na złoty kolor. Następnie dzielimy na dwie lub trzy części w zależności jak pulchny wyjdzie nam biszkopt. Upieczoną przedzieloną część biszkoptu układamy na tortownicy, nasączamy obficie kawą. Żółtka ucieramy z 60 g cukru pudru, białka ubijamy na pianę, śmietanę ubijamy z 3/4 szklanki cukru pudru, mascarpone mieszamy z pozostałym cukrem pudrem. Mieszamy mascarpone z ubitą śmietaną, żółtkami oraz ubitymi białkami, lekko miksujemy chwilę. Wykładamy porcję masy na nawilżony biszkopt, następnie kładziemy lekko zamoczone w kawie biszkopciki, powtarzamy kroki do wyczerpania składników jednocześnie kładąc coraz mniej biszkoptów i tworząc kształt stożka. Posypujemy obficie kakao i wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
marietta