Sposób przygotowania:
Tort truskawkowo - bananowy z bezą
1.Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dodawać cukier, po 1 żółtku i strużką olej. Na koniec łyżka wymieszać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Piec 20 minut w 160*C. Po upieczeniu wyjąc z tortownicy i wystudzić. Przekroić na pół. 2. W ¾ szklanki gorącej wody rozpuścić galaretkę. Odstawić do stężenia. 3.Banany pokroić w plastry, 1/3 truskawek w kostkę. 4.Kremówkę ubić z stężałą galaretką, śmietan fixami i cukrem pudrem. 5.Tort układać następującymi warstwami: 1 biszkopt, delikatnie obsmarować śmietaną, pokrojone banany, śmietana, płat bezowy, delikatnie obsmarować śmietaną, pokrojone w kostkę truskawki, śmietana, drugi biszkopt. Wierzch tortu i boki wykończyć śmietaną a na górze ułożyć resztę truskawek pokrojonych w cienkie plasterki