Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 268]

Tort Truskawkowo - Migdałowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Na deser proponuje nie za słodki tort ze świeżymi truskawkami.

Tort Truskawkowo - Migdałowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tort Truskawkowo - Migdałowy

 

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT
  • 4 jajka
  • 170 g. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g. mąki pszennej
  • 100 g. mąki kartoflanej
  • 4 łyżki ciepłej wody

 

  • SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
  • 500 g. twarogu truskawkowego
  • 400 g. świeżych truskawek
  • 400 ml śmietany ( 30% tłuszczu )
  • 20 g. liści żelatyny

 

  • KREM
  • 400 ml śmietany ( 30% tłuszczu )
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki twarogu truskawkowego

 

  • DODATKOWO
  • 100 g. świeżych truskawek
  • płatki migdałowe
  • pistacje ( posiekane )

 

Sposób przygotowania:

Tort Truskawkowo - Migdałowy
► BISZKOPT: jajka wbić do miski, dodać cukier, wodę i zmiksować mikserem, aż powstanie gładka, jednolita puszysta masa. Następnie połączyć z sobą: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, wymieszać i przesiać przez sito. Przygotowaną mieszankę delikatnie mieszając, stopniowo dodawać do masy jajecznej. Powstałe ciasto przelać do wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem tortownicy, następnie włożyć do uprzednio nie podgrzanego piekarniku i piec około 30 minut w 180C. / Termoobieg /. Biszkopt przed wyjęciem z tortownicy i krojeniem musi dobrze wystygnąć, wtedy jest zwarty i mniej się kruszy. Przed otwarciem blaszki okroić dookoła brzegi ciasta i zdjąć papier ze spodu, biszkopt pokroić na 2 krążki. ► MASA SEROWA : liście żelatyny zalać zimną wodą, tak by je zakryła, gdy żelatyna napęcznieje, wycisnąć z niej wodę i w garnuszku na piecu rozpuścić ( nie zagotować ), dodać 2 łyżki twarogu truskawkowego i / wymieszać /. Twaróg truskawkowy włożyć do miski, dodać pokrojone w małą kostkę truskawki, zelatynę, na sztywno ubitą śmietanę i / wymieszać /. ► KREM : śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego ubitć na sztywno. ► Pierwszy krążek biszkoptu obłożyć masą serową, przykryć drugim krążkiem którego wierzch posmarować kremem, udekorować całymi truskawkami i posiekanymi pistacjami. Resztą kremu posmarować bok tortu i obłożyć płatkami migdałowymi.
Tort Truskawkowo - Migdałowy
Wierzch i bok tortu posmarować kremem - udekorować truskawkami - posiekanymi pistacjami i płatkami migdałowymi.
Tort Truskawkowo - Migdałowy
Brzeg biszkoptu okroić dookoła - wyjąć z blaszki - pokroić na 2 krążki - pierwszy krążek obłożyć masą serową i przykryć drugim.
Tort Truskawkowo - Migdałowy
Biszkopt przed wyjęciem z tortownicy i krojeniem musi dobrze wystygnąć - wtedy jest zwarty i mniej się kruszy.