gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Tort truskawkowo - brzoskwiniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tort truskawkowo - brzoskwiniowy jest szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny. Smakował całej mojej rodzinie.

Tort truskawkowo - brzoskwiniowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort truskawkowo - brzoskwiniowy

 

 

Sposób przygotowania:

Tort truskawkowo - brzoskwiniowy
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, po czym białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy żółtka oraz cukier i dalej ubijamy na puszystą masę. Do masy wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tarta tortownicę. Pieczemy ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Biszkopt studzimy. Zimny biszkopt przekrawamy na trzy części. Truskawki miksujemy blenderem (wcześniej rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody). W drugiej misce miksujemy blenderem odcedzone z zalewy brzoskwinie. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. 1/3 śmietany przekładamy do truskawek i miksujemy na jednolitą masę dolewając połowę żelatyny. Masę truskawkową wykładamy na pierwszy biszkopt i przykrywamy drugim. Do zmiksowanych brzoskwiń, także dodajemy 1/3 śmietany i również miksujemy na jednolitą masę, dolewając resztę żelatyny. Masę brzoskwiniową wykładamy na drugi biszkopt, rozsmarowujemy i przykrywamy trzecim. Pozostałą śmietaną (można do niej dodać trochę żelatyny) smarujemy wierzch i boki tortu. Dekorujemy winogronem i startą na tarce o drobnych oczkach czekoladą.
Tort truskawkowo - brzoskwiniowy
Pieczemy biszkopt, studzimy i przekrawamy na trzy części.
Tort truskawkowo - brzoskwiniowy
do zmiksowanych truskawek dodajemy Bitą śmietanę i żelatyną.
Tort truskawkowo - brzoskwiniowy
Do zmiksowanych brzoskwiń dodajemy bitą śmietanę i żelatynę, miksujemy i masę wykładamy na drugi biszkopt.
Tort truskawkowo - brzoskwiniowy
Pozostałą śmietaną smarujemy wierzch i boki tortu.