Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Książka Kucharska: Torty i ciasta tortowe Madiji

Tort truskawkowo czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny torcik tylko szkoda, ze juz po sezonie na truskawki:(

Tort truskawkowo czekoladowy

Składniki:

Tort truskawkowo czekoladowy

 

  • 5 jajek
  • 5-6 łyżek cukru
  • 5-7 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • grubszy, aby go przeciąć, stosujemy proporcje ile jajek tyle lyzek cukru i maki lub troszkę więcej
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 smietany 30% po 180g
  • 0,5 kg truskawek
  • Pół szklanki cukru pudru
  • Pół szklanki wody
  • 2 łyzeczki zelatyny
  • 2 kopiaste łyzki kakao
  • Dzem czerwony (truskawkowy lub wiśniowy)

 

Sposób przygotowania:

Tort truskawkowo czekoladowy
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu tylko, ze z 2 łyzeczek nie całego opakowania. Galaretkę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę miskować z cukrem na wysokich obrotach do momentu aż podwoi objętość i zgęstnieje. Wlac zimną zelatynę i dodać kakao. Nadal miskować do całkowitego połaczenia.Biszkopt przeciąć na pół. Dolny posmarować dzemem i połowa masy. Przykryc drugim biszkoptem i posmarować masą wierzch i boki. Ułożyc truskawki i zalać tężejąca galaretką.