ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 339]

Placek drożdżowy z migdałami i truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placek drożdżowy z masą migdałową i truskawkami jest bardzo aromatyczny, masa migdałowa bardzo smakuje z truskawkami.

Placek drożdżowy z migdałami i truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Placek drożdżowy z migdałami i truskawkami

 

  • drożdże 5 dag,
  • mleko letnie 1,5 szklanki,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • masło stopione 10 dag,
  • mąka tortowa 60 dag,
  • sól 1 szczypta,
  • jajka 3 sztuki "L",
  • masa migdałowa baton 200 gram,
  • truskawki 50 dag,
  • cukier puder - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Placek drożdżowy z migdałami i truskawkami

ETAP 1:

Placek drożdżowy z migdałami i truskawkami
W tym cieście drożdże od razu wyrabiamy ze składnikami.

Drożdże wkruszyć do misy robota, wlać letnie mleko, wbić jajka, wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, stopione letnie masło i wszystko hakiem robota wyrabiać z 10 minut, misę robota nakryć talerzem i zostawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Placek drożdżowy z migdałami i truskawkami
Ciasto powinno być nie mocno gęste i zbite.

Forma 30x20 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić łyżką i wyłożyć do formy.

ETAP 3:

Placek drożdżowy z migdałami i truskawkami
Masa migdałowa powinna być zimna, lepiej się kroi.

Masę migdałową pokroić na plasterki i rozłożyć na cieście, na masie rozłożyć połówki truskawek jeśli są duże.

ETAP 4:

Placek drożdżowy z migdałami i truskawkami

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.