Sposób przygotowania:
Placek drożdżowy z migdałami i truskawkamiETAP 1:
Drożdże wkruszyć do misy robota, wlać letnie mleko, wbić jajka, wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, stopione letnie masło i wszystko hakiem robota wyrabiać z 10 minut, misę robota nakryć talerzem i zostawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Forma 30x20 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić łyżką i wyłożyć do formy.
ETAP 3:
Masę migdałową pokroić na plasterki i rozłożyć na cieście, na masie rozłożyć połówki truskawek jeśli są duże.
ETAP 4:
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
SylaUla
ziutula
Smak i zapach wyborny...