Sposób przygotowania:
tort turkusowy z bitą śmietaną i owocami
Biszkopt upiec wg mojego przepisu, przeciąć go na trzy krążki. I krążek posmarować marmoladą brzoskwiniową i posmarować połową ubitej śmietany z 1 op. z łyżką cukru i 1 łyżką żelatyny, przykryć drugim krążkiem, II krążek przełożyć pozostałą ubitą śmietaną. 1 galaretkę i 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w 250 ml wrzącej wody, pozostawić do ostudzenia, gdy będzie lekko tężeć dodać do 2 opakowań śmietany ubitej z 1 łyżką cukru pudru, posmarować tym kremem III warstwę, czyli wierz tortu na wysokości ok 1 cm, oraz boki tortu. Szprycą do ciasta zrobić ozdobne muszelki, które na przemiennie ozdobić żółtymi i turkusowymi kropeczkami z czekolady. Odsączyć brzoskwinie, pokroić je w plastry i udekorować nimi wierzch tortu. Sok z brzoskwiń zagotować, rozpuścić w nim drugą galaretkę, ostudzić, gęstniejącą galaretką robić pionowe paski na całej wysokości tortu, w miejscach gdzie stykają się kremowe muszelki. Pozostałą galaretką przykryć brzoskwinie. Wstawić na całą noc do lodówki. Resztę galaretki podrapać za pomocą widelca i udekorować zastygnięty wierzch
marietta
p.jola1
lalunia
emilcia