Elżbieta50

Elżbieta50

Kucharz
[Przepisów: 9]

Tort urodzinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ten tort przygotowałam na urodziny mojej córki. Delikatny biszkopt, delikatny krem. Taki deser na pewno będzie wszystkim smakować.

Tort urodzinowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort urodzinowy

Biszkopt

Krem

  • 3 "Śnieżki"
  • 600 ml mleka
  • 600 ml wody
  • 3 galaretki: cytrynowa, brzoskwiniowa, truskawkowa

Sposób przygotowania:

Tort urodzinowy
Białka ubijamy na pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto pieczemy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 krążki.

Każdą alaretkę rozpuszczamy w 200 ml wody. Studzimy i czekamy, aby stężała. "Śnieżkę" ubijamy w 200 ml schłodzonego mleka. Do ubitej "Śnieżki" dodajemy galaretkę. Tak robimy z pozostałymi galaretkami i "Śnieżkami".

Każdy biszkoptowy krążek ponczujemy i kolejno nakładamy ubitą "Śnieżkę". Wierzch tortu ozdabiamy owocami.
Tort urodzinowy