bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Tort urodzinowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny torcik biszkoptowy z kremem i truskawkami. Zrobiłam go wczoraj na 10 urodzinki mojej młodszej córci Kingi.

Tort urodzinowy

Składniki:

Tort urodzinowy

Biszkopt jasny:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny:

  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobinę amoniaku

Krem:

Masa śmietanowa:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Tort urodzinowy

Robimy biszkopt jasny:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka, potem wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

Robimy biszkopt ciemny:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, po jednym żółtku, mąkę, proszek, amoniak i kakao, wszystko delikatnie mieszamy i wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

Robimy krem:

Odlewamy szklankę mleka i rozpuszczamy w nim obie mąki i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym i na kipiące wlewamy powstały budyń, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia.

Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu.

Robimy masę śmietanową:

Śmietanę 30 % ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixem.

Przekładamy:

Biszkopty przekrawamy na pół. Krem dzielimy na 3 części.

Na spód dajemy biszkopt ciemny, smarujemy jedną częścią kremu, przekładamy biszkoptem jasnym, smarujemy połową masy śmietanowej, układamy pokrojone truskawki, smarujemy pozostałą masą śmietanową, przekładamy drugim biszkoptem ciemnym, smarujemy drugą częścią kremu, przekładamy drugim biszkoptem jasnym, po wierzchu i po bokach smarujemy trzecią częścią kremu , układamy truskawki i dowolną dekorację.


Tagi:

tort okazje