kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Tort urodzinowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tort domowej roboty a smakiem dorówna niejednej cukierni. Mój jest wiśniowy ale w tej wersji sprawdzą się również truskawki lub brzoskwinie.

Tort urodzinowy

Składniki:

Tort urodzinowy

 

  • Biszkopt:
  • 6 jaj wiejskich
  • 1 szkl cukru
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Drugi biszkopt w tych samych proporcjach.

 

  • Krem do przełożenia:
  • 1 litr śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szkl cukru pudru
  • 1 słoiczek konfitury wiśniowej

 

  • Krem do dekoracji:
  • 2 szkl mleka
  • 2 opakowania śnieżki
  • 250 g serka mascarpone
  • odrobina barwnik różowego
  • róże cukrowe do dekoracji

 

  • Nasączenie:
  • 250 ml wody zimnej przegotowanej
  • 5 łyżeczek cukru
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Tort urodzinowy

Biszkopty

Tort urodzinowy
Składniki biszkoptu ucieramy na gładko by wyrósł ładnie.

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier i ponownie ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i zmniejszamy obroty nadal ubijając. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia delikatnie ubijamy do rozmieszania maki. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 35 min w temp. 180*C.

Tak samo przygotowujemy drugi biszkopt.

Krem do przełożenia

Tort urodzinowy
Śmietanę ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy serek

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone i ucieramy aż połączy się ze śmietaną.

Składamy placki

Tort urodzinowy
Biszkopt nasączony smarujemy powidłami i na to krem.

Biszkopty przekrawamy na pół i nasączamy z obu stron. Na pierwszy biszkopt rozsmarowujemy powidła wiśniowe i na to krem.Przykrywamy drugą częścią biszkopta i smarujemy kremem.

Kolejny biszkopt smarujemy konfiturą i kremem i przykrywamy ostatnim plackiem. Pamiętajmy by biszkopty były nasączone.

Krem do dekoracji

Tort urodzinowy
Obsmarowujemy tort kremem i dekorujemy według własnego pomysłu.

Na zimnym mleku ubijamy śnieżki z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone i ucieramy na puch. Cały tort obsmarowujemy kremem.

Odrobinę odkładamy do kubeczka dodajemy barwnik i robimy napis na torcie. Dekorujemy według własnego uznania.

Tagi:

okazje