Sposób przygotowania:
Tort urodzinowy 2 agnieszki
Przygotować w pierwszej kolejności składniki na biszkopt. Biszkopty upiec w sposób następujący: jajka kurze sparzyć wrzącą wodą, mąkę przesiać na sicie, białka oddzielić od żółtek, białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać żółtka, nadal ubijając składniki. Mąki (ziemniaczaną wraz z tortową) wymieszać, dodać proszek do pieczenia i delikatnie dodać do ciasta. Blaszkę i dwie tortownice okrągłe wyłożyć papierem do pieczenia, podzielić ciasto biszkoptowe na trzy części i wylać ciasto do blaszki i do tortownic. Piec trzy biszkopty jednocześnie w temperaturze około 200 stopni C przez około 50 -60 minut. Gorące biszkopty nie wyjmować z piekarnika, tylko ostudzić je w piekarniku, uchylając piekarnik. Wszystkie biszkopty przekroić na 2 równe części. Przekrojone biszkopty skropić sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. Na każdy biszkopt wyłożyć dżem z malin, lub innych owoców i przykryć drugim biszkoptem, śmietankę kremówkę dobrze schłodzoną ubić z dodatkiem cukru pudru na sztywną masę, dodać kisiel malinowy i wyłożyć na biszkopty i rozsmarować równomiernie na wierzchu i po bokach. Wyłożyć gotowe elementy dekoracyjne- kwiatki z masy cukrowej, posypać kolorowymi posypkami, udekorować masą czekoladową- gotową wykonaną według przepisu podanego na opakowaniu. Schłodzić tort przed podaniem. Dekorować wedle uznania.
gosia56
a ten kisiel to wsypać do smietany ?