agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Tort urodzinowy 2 agnieszki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tort setka idealny na urodziny, rocznicę lub jakieś ważne święto

Tort urodzinowy  2 agnieszki

Składniki:

Tort urodzinowy 2 agnieszki

 

  • masa czekoladowa 1 opak
  • kolorowa posypka 1 opak
  • kwiatki dekoracyjne- stokrotki 1 opak
  • kisiel malinowy 1 opak
  • cukier puder 6 łyżek
  • dżem z malin 2 szt
  • sok z cytryny 1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia 3 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana 3 szklanki
  • mąka tortowa 8 szklanek
  • cukier 3 szklanki
  • sól 1 szczypta
  • jajka 18 szt
  • śmietanka 30% 5 opak

Sposób przygotowania:

Tort urodzinowy 2 agnieszki
Przygotować w pierwszej kolejności składniki na biszkopt. Biszkopty upiec w sposób następujący: jajka kurze sparzyć wrzącą wodą, mąkę przesiać na sicie, białka oddzielić od żółtek, białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać żółtka, nadal ubijając składniki. Mąki (ziemniaczaną wraz z tortową) wymieszać, dodać proszek do pieczenia i delikatnie dodać do ciasta. Blaszkę i dwie tortownice okrągłe wyłożyć papierem do pieczenia, podzielić ciasto biszkoptowe na trzy części i wylać ciasto do blaszki i do tortownic. Piec trzy biszkopty jednocześnie w temperaturze około 200 stopni C przez około 50 -60 minut. Gorące biszkopty nie wyjmować z piekarnika, tylko ostudzić je w piekarniku, uchylając piekarnik. Wszystkie biszkopty przekroić na 2 równe części. Przekrojone biszkopty skropić sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. Na każdy biszkopt wyłożyć dżem z malin, lub innych owoców i przykryć drugim biszkoptem, śmietankę kremówkę dobrze schłodzoną ubić z dodatkiem cukru pudru na sztywną masę, dodać kisiel malinowy i wyłożyć na biszkopty i rozsmarować równomiernie na wierzchu i po bokach. Wyłożyć gotowe elementy dekoracyjne- kwiatki z masy cukrowej, posypać kolorowymi posypkami, udekorować masą czekoladową- gotową wykonaną według przepisu podanego na opakowaniu. Schłodzić tort przed podaniem. Dekorować wedle uznania.