Sposób przygotowania:
Tort urodzinowy - ciemny
Białka ubijamy na sztywną piane, dodajemy cukier i dalej miksujemy, następnie dodajemy po jednym żółtku mieszając na wolnych obrotach. Kakao, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy razem, wsypujemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy na posmarowaną od dołu i posypaną grysikiem tortownice i pieczemy przez ok. 40 minut w temp. 180*
Miękkie masła miksujemy z cukrem (można dodać wiećej) , a następnie dodajemy po 1 całym jajku i jescze miksujemy do powstania jednolitego kremu - dzielimy na 3 częsci.
Upieczony biszkopt kakaowyprzekrawamy na 3 częsci. Pierwszą od dołu nasączamy alkoholem, smarujemy powidłami a następnie 1 częscia kremu, nakładamy drugą warstwe biszkoptu - smarujemy dżemem i kremem, kładziemy trzecia częś biszkoptu. pozostalym kremem smarujemy cały tort (góre i boki). Brzegi tortu obsypujemy posiekanymi orzechami i lekko dociskamy, góre dekorujemy kreme i ozdobami.
Miękkie masła miksujemy z cukrem (można dodać wiećej) , a następnie dodajemy po 1 całym jajku i jescze miksujemy do powstania jednolitego kremu - dzielimy na 3 częsci.
Upieczony biszkopt kakaowyprzekrawamy na 3 częsci. Pierwszą od dołu nasączamy alkoholem, smarujemy powidłami a następnie 1 częscia kremu, nakładamy drugą warstwe biszkoptu - smarujemy dżemem i kremem, kładziemy trzecia częś biszkoptu. pozostalym kremem smarujemy cały tort (góre i boki). Brzegi tortu obsypujemy posiekanymi orzechami i lekko dociskamy, góre dekorujemy kreme i ozdobami.