Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Tort urodzinowy - ciemny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

tort cioci Halinki - miłośniczki gotowania:D

Tort urodzinowy - ciemny Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort urodzinowy - ciemny

 

  • 7 jajek
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka mąki

  • krem:
  • 2 kostki dobrego masła
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru pudru

  • Dodatki:
  • alkohol
  • powidła
  • orzechy włoskie - posiekane
  • ozdoby

 

Sposób przygotowania:

Tort urodzinowy - ciemny
Białka ubijamy na sztywną piane, dodajemy cukier i dalej miksujemy, następnie dodajemy po jednym żółtku mieszając na wolnych obrotach. Kakao, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy razem, wsypujemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy na posmarowaną od dołu i posypaną grysikiem tortownice i pieczemy przez ok. 40 minut w temp. 180*

Miękkie masła miksujemy z cukrem (można dodać wiećej) , a następnie dodajemy po 1 całym jajku i jescze miksujemy do powstania jednolitego kremu - dzielimy na 3 częsci.

Upieczony biszkopt kakaowyprzekrawamy na 3 częsci. Pierwszą od dołu nasączamy alkoholem, smarujemy powidłami a następnie 1 częscia kremu, nakładamy drugą warstwe biszkoptu - smarujemy dżemem i kremem, kładziemy trzecia częś biszkoptu. pozostalym kremem smarujemy cały tort (góre i boki). Brzegi tortu obsypujemy posiekanymi orzechami i lekko dociskamy, góre dekorujemy kreme i ozdobami.
Tort urodzinowy - ciemny
tort dekorowany gotowymi literkami
Tort urodzinowy - ciemny
siekane orzechy przyklejamy do boków