madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Tort urodzinowy wg madi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybki w przygotowaniu tort.

Tort urodzinowy wg madi

Składniki:

Tort urodzinowy wg madi

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek,
  • 1 mąki,
  • 1 cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao,
  • Masa:
  • 1 kostka masła ekstra,
  • 3 żółtka,
  • 1 szkl cukru pudru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki aromatu rumowego,
  • 1 szkl wody,
  • 4 łyżki cukru,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 200 g dżemu porzeczkowego

Sposób przygotowania:

Tort urodzinowy wg madi
Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie porcjami, cały czas miksując dodajemy żółtka oraz cukier. Następnie dodajemy mąkę, proszek, kakao, mieszamy składniki ze sobą za pomocą łyżki. Gotowe ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej tortownicy, pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu biszkopt przekrawamy na 3 krążki. Każdy krążek ciasta nasączamy ponczem przygotowanym z wody, cukru oraz soku z cytryny. Masa: miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, kakao oraz aromat rumowy, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Każdy krążek ciasta smarujemy dżemem, a następnie przygotowaną masą. Krążki ciasta układamy jeden na drugim. Wierzch tortu dekorujemy wg własnego gustu i uznania.