Sposób przygotowania:
Tort urodzinowy z kulkami czekoladowymi
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy.
2. W taki sam sposób jak biszkopt czekoladowy pieczemy biszkopt makowy i jasny.
3. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody, następnie studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i również studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy płynną czekoladę i żelatynę, całość dokładnie ubijamy.
4. Biszkopty przekładamy masą śmietankową, smarujemy również boki i wierzch tortu.
5. Kulki: Herbatniki bardzo drobno kruszymy. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy kakao i herbatniki, dokładnie ucieramy. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z masy formujemy kulki i obtaczamy je w tartej czekoladzie. Kulki układamy na torcie, lekko wciskając je w masę śmietankową.
6. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią boki i wierzch tortu. Tort odstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.
2. W taki sam sposób jak biszkopt czekoladowy pieczemy biszkopt makowy i jasny.
3. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody, następnie studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i również studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy płynną czekoladę i żelatynę, całość dokładnie ubijamy.
4. Biszkopty przekładamy masą śmietankową, smarujemy również boki i wierzch tortu.
5. Kulki: Herbatniki bardzo drobno kruszymy. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy kakao i herbatniki, dokładnie ucieramy. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z masy formujemy kulki i obtaczamy je w tartej czekoladzie. Kulki układamy na torcie, lekko wciskając je w masę śmietankową.
6. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią boki i wierzch tortu. Tort odstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.