agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Tort w bitej śmietanie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mój pyszny tort w bitej śmietanie

Tort w bitej śmietanie

Składniki:

Tort w bitej śmietanie

 

  • mąka tortowa 2,5 szklanki- 1 szklanka 250 ml
  • mąk ziemniaczana 1/2 szklanki
  • jajka 6 szt
  • sól 1 szczypta
  • cukier kryształ 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • dżem pomarańczowy 1 opakowanie
  • sok z pomarańczy 1 szklanka- 200 ml
  • śmietanka 30% 1 litr
  • śmietanfix 3 opakowania
  • cukier puder 1/2 szklanki
  • koraliki z masy cukrowej 1/2 opakowania
  • truskawki świeże 20 dkg

Sposób przygotowania:

Tort w bitej śmietanie
Truskawki opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Należy przygotować niezbędne składniki na tort. Mąkę przesiać na drobnym sicie. Jajka sparzyć wrzątkiem, następnie białka jaj kurzych oddzielić od żółtek, białka ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną i sprężystą pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier kryształ, następnie dodać żółtka, całość w dalszym ciągu miksować na jednolitą masę. Mąkę tortową zmieszaną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, wcześniej przesiane dodać do ciasta i mieszać drewnianą łyżką. Prostokątną tortownicę na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto do tortownicy. Piec w temperaturze około 200 stopni C przez około 50 minut na złoty kolor. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić go. Następnie przekroić biszkopt na dwie części. Oba biszkopty skropić sokiem pomarańczowym. Oba biszkopty posmarować z jednej strony dżemem pomarańczowym. Schłodzić śmietankę 30% i zmiksować ją dokładnie na sztywno, dodać śmietanfix oraz cukier puder. Podzielić śmietankę na połowę. Jedną połowę śmietanki wyłożyć na biszkopt posmarowany dżemem pomarańczowym , rozsmarować równomiernie i przykryć drugim biszkoptem. Drugą połowę śmietany wyłożyć na boki i wierzch tortu. Rozsmarować równomiernie, około 5-6 łyżek masy porcjować do szprycy i wykonać dekoracje. Poukładać kolorowe koraliki z masy cukrowej oraz truskawki i udekorować całość według własnego uznania.

Tagi:

jajko jajka